VI Национален конгрес по фармакология

Щастие за присъстващите бе да чуят словото при откриването на форума на достолепния, вече 76-годишен проф. Иван Черноземски, лекар на България, създател на националната мрежа онкодиспансери. Той не пропусна да бие тревогата на СЗО, че през 2020 г. 50 млн човешки същества ще бъдат новодиагностицирани с някое от над 130-те основни злокачествени заболявания. Задачата, която СЗО поставя пред държавите е този брой да бъде редуциран поне до 15 млн. Как? Разбира се, чрез провеждането на мащабни профилактични прегледи и изследвания на тяхното население и на непрекъснати здравно-просветни акции, както и на изключване на възможно най-много от над 500-те регистрирани безспорни канцерогени. Затова учените в цивилизованите страни непрекъснато търсят тяхното противодействие.

Друг наш достолепен лекар на България – акад. Богдан Петрунов, също неостаряващ, жизнен, обаятелен и колегиален, обърна внимание, че автоимунните болести са дори повече от онкологичните. Българските полибактериални имуностимулатори, в чието създаване и той е взел участие (заедно с чудесния наш маг.-фарм. проф. Рахамим Шекерджийски и проф. Пламен Ненков) РЕСПИВАКС, ДЕНТАВАКС и УРОСТИМ стимулират фагоцитарния индекс на серума при деца и възрастни, благоприятстват фагоцитозата, възстановяват оксидативната активност на неутрофилите, подобряват също така антивирусната защита и бактерицидния индекс.

Силно впечатление на присъстващите направи представянето, което направи проф. Иван Миланов на новия препарат на PFIZER за редуциране и дългосрочно облекчаване на невропатната болка при диабетна полиневропатия LYRICA (pregabalin). Този иновативен препарат с безопасен профил дойде много бързо в България след създаването му. Абсорбцията му е бърза, не взаимодейства с антитела, диуретици, перорални антидиабетични средства и инсулин, без чернодробен метаболизъм, притежава над 90% бионаличност. Ефектът на LYRICA се запазва поне 15 месеца. Приема се от 300 до 600 мгр дневно.     
Проф. Сабина Захариева подчерта, че LYRICA се очертава като нов убедителен голям успех на PFIZER и чувствително подобрява качеството на живота на диабетиците.

За председател на Дружеството по фармакология бе преизбран чл.-кор. проф. Радомир Радомиров.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.