Награди за изтъкнати преподаватели

Медицински Университет – София чества наскоро два юбилея на свои изтъкнати преподаватели и учени – 60 годишнината на професор д-р Здравко Каменов и 65-годишнината на професор д-р Николай Данчев.

И двамата юбиляри бяха отличени с новосъздадения почетен знак на Ректора за заслуги за развитието на Медицински университет – София.

 

Проф. д-р Здравко Каменов е началник на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет–София. Проф. Каменов има придобити специалности по Ендокринология и болести на обмяната и Вътрешни болести и магистърска степен по „Здравен мениджмънт” във факултета по обществено здраве на Медицинския университет — София. Има и квалификация по сексуална медицина от Екзаминационния комитет на Европейското дружество по сексуална медицина.

През 1990 г. в Москва защитава дисертационен труд за „Кандидат на медицинските науки”. През 1991 г. започва работа в Клиниката по Ендокринология на Университетската Александровска болница последователно като асистент, старши асистент (1996), главен асистент (1998), главен административен лекар (2006), доцент (2007) и началник на Клиниката (2009 до сега). През 2010 година придобива научна степен „Доктор на медицинските науки”, а през 2011 г. е избран за професор по ендокринология в Катедрата по вътрешни болести на Медицинския факултет при Медицинския университет – София. Проф. Каменов е специализирал в областта на ендокринологията във Великобритания, Дания, Япония, Австрия, Италия и САЩ. Поканен лектор в медицински университет в Япония.

Професор д-р Николай Данчев е Декан на Фармацевтичния факултет на Медицински Университет – София. Завършва хуманна медицина през 1979 г. в гр. София. Защитава дисертация през 1985 г. на тема „Поведенчески и неврохимичен анализ на нови транквилизатори и антидепресанти“ в Москва. Има придобита специалност по „фармакология“ 1986 г. и курс по линия на СЗО „рационална фармакотерапия“ в Холандия 1999 г. Специализирал е по линия на „Темпус“ в Испания, Англия и Италия.

Проф. Данчев е преподавател по фармакология за студенти фармацевти от 1985 г. От 1996 г. е доцент, а от 2011 г. професор по фармакология във Фармацевтичния Факултет на МУ София. Дългогодишен ръководител на катедрата по фармакология, токсикология и фармакотерапия на Фармацевтичния факултет. Притежава опит в регистрацията на лекарства. Бил е член, заместник-председател и председател на КЛС в ИАЛ. Автор и съавтор на 8 учебника, помагала и монографии за студенти по медицина и фармация, както и на над 140 научни труда, повечето от които в чужбина и цитирани над 400 пъти.

Tags: , ,

Comments are closed.