Безплатни операции по научен проект на пациенти с катаракта

Екипът на Катедрата по очни болести и зрителни науки към МУ-Варна, съвместно с водещ световен производител на офталмологична апаратура и консумативи, представиха за първи път в България цялостно решение за компютърно асистирана хирургия на социално значимото заболяване катаракта. Благодарение на научен проект на университета от края на 2017 година, пациентите получават абсолютно безплатно медицинската интервенция.

Към момента 10 души са с възстановено зрение след безплатните хирургични интервенции, съобщи проф. д-р Христина Групчева, зам. ректор и ръководител на катедрата по очни и зрителни науки към Медицинския университет – Варна.  До края на годината в рамките на проекта 90 пациенти с двустранна слепота ще получат възможност за безплатно лечение.

Целта на проекта е да се постигне по-високо качество на живот при тези хора, каза още проф. Групчева. Във връзка с научния проект успяхме да придобием микроскоп с навигационна система, който навигира хирурга по време на операцията и дава възможност всичко да се извърши много прецизно. Детайлите се виждат в микрони, поясни специалистът.

Условието за подбор на пациенти по проекста е, те да имат двустранно намалено зрение, възпрепятстващо ежедневните им активности, като минимум 10% трябва да е зрението на по-доброто око. Пациентите не трябва да имат придружаващи заболявания, водещи до намаление на зрението.

Освен уникален като технология и с важно значение за процеса на обучение в катедрата, проектът има и социално значение, защото е своеобразна инициатива в духа на проекта 20/20 на Световната здравна организация. Това е една от стъпките за създаване на уникален за България Център за очно здраве в структурата на Медицински университет – Варна.

Tags: ,

Comments are closed.