На вниманието на Президент Румен Радев: Отбелязване на Деня на спасението

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Като Ви поздравявам за вълнуващото слово във Враца и, споделяйки разочарованието си от последвалото претупано отбелязване паметта на Ботев и останалите наши герои, паднали за България, си позволявам да Ви отправя едно предложение.

На 15 август 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов, лекар на с. Стрелец, спасява 47 души от пламнал автобус и единствен той умира от тежките си изгаряния. В негова чест и памет през 2005 г., подпомогнат от ген. Стоян Тонев и съдействието на МЗ, КНСБ, КТ “Подкрепа”, “Мати Болгария” и гл. комисар Никола Николов, създадохме Деня на Спасението, който по-късно бе официализиран от МС (Решение 1039/20. 12. 2012), с което България стана единствената страна в Европа, която почита паметта и подвига на своите сънародници, загинали или починали при спасяване на българи.

Издирих и имената на над 130 лекари (51 от тях – хирурзи) и м. с., както и на хора, удавили се при спасяване на удавници (събрах тези имена в брошурата “Светейки на другите – изгарям”). И вече 13 години подред на 15 август, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. отбелязваме паметта и самоогвержеността на д-р Черкезов и останалите десетки българи, заплатили с живота си спасяването на други сънародници. Гвардейската музика изпълнява химна и “Покойници, вий в други полк минахте.”

М. г. от Ваше име бе поднесен венец, за което Ви благодарим.

Т. г. се навършват 55 години от подвига на д-р Стефан Черкезов – безспорно най-големия герой на лекарското съсловие. Затова отсега Ви каня да присъствате лично на почитането.

Като военен летец, знаете за подвига на кап. Димитър Списаревски, който също е включен в този списък. Има и пилоти, катапултирали фатално късно, след като са насочили авариралия си самолет далеч от населени места. Вие със сигурност знаете имената им.

Идеята ми е: тази година да се организира, с Ваша подкрепа, Тържествена заря-проверка вечерта на 14 август (по подобие на 1 юни) в чест на д-р Черкезов и всички други български герои в мирно време. Така техният подвиг и самият Ден на Спасението ще получат по-голяма известност сред народа ни.

Пожелавам Ви крепко родопско здраве и дълголетие!

София, 4 юни 2018 г.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.