НЗОК ще въведе ред за лечението в чужбина

Не е тайна, че НЗОК дължи над 270 млн лв на чужди здравни фондове за лечение на наши сънародници. Причината е, че всеки гражданин на ЕС, който, намирайки временно се в друга страна-членка (най-често – пенсионери, отишли на гости на децата си), се разболее и е лекуван в някоя тамошна болница, тя има право да си иска изразходваните за него пари от българската Каса-монополист. Това се предявява чрез прословутия формуляр S-1.

От публикация във в. “Сега”/9 август научаваме, че още в първите си дни д-р Дечо Дечев е предложил НЗОК да може да иска от чуждите фондове сведение още когато пациентът постъпи за лечение, поне за да се види за какво ще се плаща. В този прословут формуляр е изписан само искът – не и каква медицинска дейност и от кого е извършена.

Колко било “простичко”, наистина: някой отнякъде-си иска от тебе някакви пари, които бил изразходил, без да съобщава за какво ги е изразходвал, т. е. без никакви, дори и най-бегли, доказателства…

Прав е новият управител на Касата: структурите, осигуряващи лечение в чужбина (вкл. и на деца), трябва да се обединят в една и да преминат към НЗОК, която плаща всички тези дейности.

Tags: ,

Comments are closed.