Първи родопски здравен събор

“Всеки, който е идвал в този южен град на България и е почувствал неговата душа, е спечелен завинаги. Той е открил най-важното – че тук не религията, не политиката, не даже изкуството – а красотата! – стои над всичко. Тръгнете ли из планината към Смолян, няма как да не срещнете всички хубости на света, изсипани като на длан. Хората тук не са богати, но въпреки това са щастливи. Сърцата и домовете им са широко отворени за всеки, който идва с любов. Елате, ние ви очакваме!”

Дора Янкова, кмет на община Смолян

Създадохме и Родопски здравен събор! Той бе организиран от неуморната д-р Юлия Кисимова, неонатолог, гл. секретар на клуб “Родопски здраве”, със съдействието на кмета на Община – Смолян Дора Янкова и спонсорството на Таньо Стайковски (родом от Свещеното място на българската медицина с. Славейно), в края на м. септември в гр. Смолян и с. Могилица.

Десетки дълголетници (над 90-годишни) родопчани споделиха здравословния си начин на живот, а стотици дечица играха и се състезаваха по борба и колоездене. Чудесният кмет на с. Могилица Митко Чочев организира на площада кулинарна изложба от гозби на местни жени: пататник с месо, трахана с овча саздърма, печени на тикла (плосък камък, използван и за покриви) картофи и тиквички, кисело козе мляко и сирене.

В писмо до главния редактор на в. “Български лекар” и председател на Клуб “Родопско здраве” министър-председателят Бойко Борисов пише:

“Щастлив съм, че в България има такива инициативни хора като Вас, изпълнени с енергия за полезни обществени дела. С радост и лично удовлетворение, като спортист, прочетох поканата Ви към мен да открия Първия Родопски здравен събор, но имам неотложни ангажименти, които не ми позволяват да присъствам лично на прикрасната Ви инициатива. Имате обаче моите морална подкрепа и уверение, че съм безрезервно съпричастен към Вашите цели за съхраняването и утвърждаването на здравословния начин на живот по примера на родопчани. Сигурен съм, че тази първа среща в красивата Родопа планина ще привлече много привърженици на идеята Ви и ще постави началото на една прекрасна традиция!”

Писмо ни изпрати и министърът на фидическото възпитание и спорта доц. Свилен Нейков:

“За мен е удоволствие да ви поздравя с провеждането на Първия Родопски здравен Събор. Вярвам, че първото му издание е гаранция за създаване на една добра традиция, която Община – Смолян ще продължи да подпомага и в бъдеще. Спортът е доказал своята сила като посланик на мира, а когато е част от един прекрасен празник, това е знак за израстване на физическата, здравната и сексуална култура на хората.
Всеки празник сътворява приятелство и незабравими спомени за цял живот.
От сърце ви пожелавам успешно представяне и повече усмивки!”

Наистина, решихме занапред да организираме Родопския здравен събор 2 пъти годишно – пролетен (в средата на м. май, съчетан с поредните автентични “Чилови дни”) и есенен (в края на м. септември).
Бъдете с нас! И – живейте като родопчаните: със здравословно хранене, много движение и ведро настроение, с обич към света, пациентите и колегите!

Желаем на нашите колеги, абонати и читатели крепко родопско здраве и дълголетие!

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.