Медицинската гилдия присъди наградата „Лекар на годината 2018“ на Академик Дамян Дамянов

Медицинската гилдия избра Акад. Дамян Дамянов за престижния приз „Лекар на годината 2018“. Това стана ясно днес, на пресконференция, дадена от Български лекарски съюз в пресклуб БТА. Участници в пресконференцията бяха д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на съсловната организация и членове на УС на БЛС.

„Акад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“. Той  е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно Ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“. Така представи лекарят на 2018 година, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

В категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, наградените тази година са двама – Доц. д-р Мариета Кътева – болница Софиямед и доц. Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология. Доц. Кътева въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото, а доц. Михайлова има принос за въвеждането на метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който доведе до промяна на стандартита за лечене на тази онкологична легализация в страната.

В категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“, тази година наградените са осем човека. Първият е проф. Драган Бобев от СЛДОХЗ. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология. Вторият избран за награждаване е проф. Иван Гаврилов от СГБАЛ по Онкология. Той доказано е най-известният хирург на гърда в България, ангажиран с цялата си професионална и научна дейност с едно от най-социално значимите заболявания в света, а именно ракът на млечната жлеза. Следващия избор на медицинското съсловие в проф. д-р Захари Захариев към МБАЛ Свети Георги Пловдив. Проф. Захариев диагностира и лекува заболявания като епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични заболявания.

Проф. Иван Ценев, от УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ е следващия отличен лекар в тази категория. Той е доайен на Българската, Европейската и Световната Ото-рино-ларингология.

Следващия избран от гилдията лекар, е Проф. Виолета Димитрова от УМБАЛ Александровска. Проф. Виолета Димитрова е посветила целия си живот на медицината и е едно от големите имена в хирургията в България. Под нейно ръководство, на 17 април 2003г. се осъществява първата у нас експлантация на черен дроб, първата в България хепатоцитна трансплантация, през 2004, а на 22 юни 2005г. се извършва първата в България чернодробна трансплантация от трупен донор – изцяло от български екип.

Следващия отличен специалист в тази категория е Доц. Виолета Димитрова от СБАЛАГ Майчин дом. Доц. Димитрова е специализирала в Израел и САЩ по проблемите на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика.

Доц. Евелина Пазванска от IV МБАЛ получава следващото отличие за принос в развитието на анестезиологията и интензивното лечение. Тя е специализирала в Париж и Кеймбридж, участва в изработването на стандартите по еднодневна хирургия и палиативни грижи, преподавателската й работа е също в тази област.

Проф. Елисавета Наумова, началник на клиниката по имунология в УМБАЛ Александровска е следващия медик, който съсловието е отличил с особен принос в медицината. Изследователската активност на проф. Наумова е свързана със значими научно-приложни изследвания на имунологичната наука и практика.

В категория „Мениджър на годината“, отличеният ръководител е проф. Асен Балтов – УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. „Управлението на голяма и сложна структура, каквато е едно лечебно заведение е задача, която може да пръв поглед да изглежда само приятна, но всъщност изисква безупречно познаване на здравната система с всичките й недостатъци, стратегически и дългосрочен поглед, управленски и лидерски капацитет и не на последно място баланс на чисто човешки качества“, представи наградения медик, д-р Маджаров.

В категория „Ти си нашето бъдеще“, наградата за младите медицински надежди на българия, отличените са петима.  Първият е Д-р Веселин Попов специализант в Клиника по Лъчелечение към УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, следващия – Д-р  Мирослав  Ангелов от УМБАЛ „Св. Анна“, който в момента д-р Ангелов  работи в спешното отделение на болницата, което е едно от най-натоварените в страната. Следващото отличие е за Д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, единственият в областта на ортопедията и травматологията. От юни т.г. вече е лекар със специалност. Д-р Атанас Славов е четвъртия отличен в тази категория. д-р Славов работи като общопрактикуващ лекар в гр. Стара Загора. Член е на етична комисия към Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България от ноември 2017 г. Последния награден е д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог в САГБАЛ „Д-р Щерев“, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.

За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ са наградени Д-р Георги Кръстев главен секретар на районната лекарска колегия в Пловдив, бивш председател на същата колегия и Д-р Антон Въжаров, отново главен секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.

Ръководството на БЛС поздрави цялата гилдия за празника, призовавайки обществото за повече уважение към медицинската професия. „Ние обичаме работата си, обичаме и пациентите си, често изземаме и социалните функции на държавата, затова моля, нека уважаваме труда на всички“, сподели д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.