Изпращаме 2018 г.

Дойде време да си вземем сбогом и с 2018 г.

С каква равносметка в. “Български лекар” се разделя с нея?

За нас тя беше юбилейна – той навърши цели 25 години; кръгла годишнина отбеляза и главният ѝ редактор, който по този повод издаде 45-тата си книга – “За сърцата, що се любят…” – къси разкази, любовни лекарски истории за връзката между Любовта и Смъртта, както и между Любовта и раздялата (която също е една малка смърт – на Душата).

Организирахме отбелязането на 120-год. от рождението на великия български клиницист чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955) в родното му село Славейно, Свещено място на българската медицина, в рамките на 21-вите традиционни ежегодни “Чилови дни” (които създадохме през 1998). Тях пък предоставихме на УС на БЛС за бъдещото им организиране. (Досега нямаме потвърждение от РЛК – Смолян за приемане на това наше предложение; тамошният УС – вероятно по нечие указание – никога не ни е отговарял, дори и когато става въпрос за бележития им земляк…)

Участвахме в ожесточената съпротива и преборването на сатанинската Истанбулска конвенция; с неоценимото съдействие на проф. Георги Чалдъков от Варна събрахме над 200 подписа от колеги под нашата Декларация срещу нея; уви, подкрепа така и не получихме от Съюза на лекарите-писатели. Добре е да бъдеш (или поне да се смяташ за) творец, но, поне за нас, е необяснимо в същото време да се отказваш да бъдеш и обществено съпричастен с неволите на своя народ.

Отбелязахме, с неоценимата подкрепа на ръководството на ВМА и съвместно с МЗ, МО, МВР, БЛС, БЧК, синдикатите, Асоциацията на специалистите по здравни грижи 55-тата годишнина от подвига на д-р Стефан Черкезов на Деня на Спасението.

На 25-тото отбелязване на Деня на българския лекар с Отличието на БЛС “Лекар на годината” бе отличен предложеният от нас хирург акад. Дамян Дамянов, което е знак и за авторитета на редколегията.

Абонирайте се за в. “Български лекар”!

И през 2019 г. той ще излиза, с Божията и вашата помощ, в края на всеки месец. Каталожен № 113. Абонирането се извършва във всеки пощенски клон в страната; краен срок 15 декември; годишен абонамент за всичките 12 броя – 8,40 лв. Ако сте го пропуснали, можете да го сторите по всяко време в клоновете на ДОБИ-ПРЕС.

Честита Коледа, колеги! Весела и спорна да е Новата 2019!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.