На вниманието на УС на БЛС и на Иван Маджаров, председател на УС на БЛС: Духовността на съсловието

Копие: ЦКПЕ

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Вече навлизаме в новата 2019 г. (която от все сърце ви честитя), а не съм наясно дали УС е възприел някои от моите предложения. Позволявам си да Ви ги изпратя отново, а именно:

1. През м. май би трябвало да се насрочат 22-рите “Чилови дни”, посветени на живота и делото на големия наш клиницист чл.-кор. проф. Константин ЧИЛОВ (1898 – 1955); знаете, че вече ти предадох на разположение на УС, без да предявявам никакви изисквания. Но “Чилови дни” би трябвало вече да бъдат насрочени, както и да се направи предложение до Община – Смолян да влязат в Културния й календар. Направих напразни усилия да вляза във връзка с председателя на РЛК – Смолян; като му се представих, той ми заяви, че в момента е зает и ме помоли да му се обадя 15-тина минути по-късно; напразно му звънях 3 пъти, след което – разбирайки, че съм нежелан – престанах. Не мога да допусна “Чилови дни” (една от любимите ми идеи, отдавна станала емблематична сред съсловието) да бъде затрита. Надявам се в най-скоро време да разбера: УС ще организира ли това начинание или отново да си поема организирането му, колкото и да е скромно?

2. На 15 август за 15-ти пореден път ще организирам, съвместно с МЗ, МО, МВР, БЧК и ВМА “Денят на Спасението” (създаден през 2005 и официализиран от МС през 2012). Неведнъж съм настоявал пред УС да въздействаме на Столичния съвет да възстанови името на нашия най-голям съсловен герой д-р Стефан Черкезов (1937 – 1963) върху някоя улица (защото бе изхвърлено навремето) или да кръсти на него площад. На моите двукратни напомняния до Фандъкова не получих отговор. Тя няма как да не отговори на подобно предложение, дадено й от УС на БЛС.

3. На 19 октомври ще празнуваме 25 години Ден на българския лекар (създаден през 1994). Бе трябвало отсега да обмислим по-тържественото му отбелязване, но досега не съм бил никога включен в организацията му. Не се натискам, но мисля, че бих бил полезен с нещо, като негов създател и свидетел на всичките перипетии на този съсловен празник. Преценката е ваша.

 

Моето мнение е, че УС на БЛС би трябвало да работи не само по НРД, а и по повишаване духовността на съсловието.

Tags: , ,

Comments are closed.