МУ-Варна бе домакин на Европейския борд по офталмология

Медицински университет – Варна бе домакин на специална среща на Европейския Борд по Офталмология (EBO). Варна получи огромната чест да се събере елитът на европейската офталмология заради председателя на борда – проф. д-р Христина Групчева, зам. ректор на МУ-Варна, която през 2017 година бе избрана за бъдещ президент на дружеството. По традиция встъпването в длъжност на президента се осъществява на специална среща на борда в държавата на председателя.

На заседанията присъстваха специалисти от Швейцария, Белгия, Холандия, Великобритания, Ирландия, Испания, Франция, Германия и Словения. На срещата бяха взети важни решения, между които сътрудничеството между ЕВО и Европейското общество по офталмология и стандартизация на практическата част на изпита. Специалистите решиха също, че от 2020 година изпитът за Европейския Борд по Офталмология ще се провежда 2 пъти годишно – в Париж и Берлин.

За първи път в тази сравнително кратка история, председателството се поема от представител на Източна Европа и в частност – България. Професор Христина Групчева д.м.н. FEBO, FICO, FBCLA, FIACL, получава специално разрешение да се яви на изпита на борда през 2002 година и защитава своите познания с отлично представяне. След влизането на България в ЕС тя е поканена за първият български екзаминатор и е номинирана за национален предсставител. През 2013 година става член на екзекутивния съвет и 4 години служи като Председател на комисията по образованието. След изтичане на мандата и е единодушно избрана за бъдещ президент през 2017 година.

До момента има 38 българи, които носят престижната титла FEBO. „За някои от тях това беше част от билета за Европа, но за щастие 60% останаха в България и тези, върху които имам наблюдения, показаха изключително развитие. Много съм щастлива, че 3 от моите асистенти и 2 от моите докторанти положиха изпита успешно в годините. Един от тях е вече доцент. Всяка година интересът от страна на младите специалисти в България расте и аз твърдо вярвам, че ще се представят достойно.“, допълва още проф. Групчева.

Comments are closed.