XXVI ден на българския лекар

За 26-ти пореден път ще бъде честван професионално-съсловният ни празник Денят на българския лекар (19 октомври). Той беше създаден по наше предложение от БЛС (председател д-р Димитър Игнатов) през 1994 г. Посочихме датата, защото тогава е канонизиран най-великият български светец и небесния закрилник на нашия народ св. Иван Рилски Чудотворец (ок. 876, с. Скрино – 946), тъй като, подобно на него, добрият лекар пък е най-стойностният член на обществото и негов земен закрилник. Обявихме този светец за наш патрон.

Тъй като т. г. Денят на българския лекар съвпада със събота, той ще бъде отбелязан малко по-рано, на 17 октомври, четвъртък.

Същата година предложихме на тогавашния Съюз на фармацевтите в България (днес БФС), председател маг.-фарм. Боримир Атанасов те пък да си честват професионално-съсловния празник на Еньовден, 24 юни. И тази инициатива бе приета и доразвита, макар и не по начина, по който я виждахме с колегата; важното е, че се утвърди.

Така сложихме край на социалистическия “Ден на здравния работник”, под каквато форма тоталитарната власт нахално бе преобразувала Световния ден на здравето (7 април), с цел да обезличи лекарите.

За утвърждаването и развитието на нашия празник решаваща заслуга имаха председателите на БЛС д-р Андрей Кехайов и д-р Цветан Райчинов; активно ни подкрепяха академиците Дамян Дамянов, Богдан Петрунов и непрежалимият Чудомир Начев, както и ректорите на Медицинските Университети и десетки професори.

Днес тази духовна роля с удоволствие изпълнява д-р Иван Маджаров.

На тях – както и на всички останали колеги, които приеха идеята и я доразвиха – благодарим!

И нека св. Иван Рилски Чудотворец закриля тях и семействата им!

За много години, братя и сестри лекари!!

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.