СОЗО: Славият дебел човек

Топография на мастната тъкан

Д-р Георги Чалдъков
Сектор по клетъчна биология, Медицински университет, Варна

“Бъдейки слаб, не означава, че не си затлъстял” – каза д-р Харолд Сакс – ендокринолог от САЩ в лекцията си за епикардната мастна (адипозна) тъкан, изнесена на Втория международен симпозиум по адипобиология и адипофармакология, 23-25 октомври 2009 г. във Варна. Той и д-р Джими Бел от Лондон са изследвали – чрез скенер за магнитен резонанс (magnetic resonance imaging, MRI) – локализацията на мастната тъкан на 800 човека.

От направените топографски карти на мазнините, те откриват хора, които са СОЗО (слаби отвън, затлъстели отвътре. Това е скрита изява на Homo obesus (затлъстелият човек). Тя става видима с помощта на диагностично-образни методи – компютърна томография и MRI. Резултатите на Сакс и Бел показват, че около 45% от жените и 60% от мъжете са СОЗО – имат нормални стойности (20-25 kg/m2) на индекса на телесна маса (body mass index, BMI) и на обиколката на талия и ханш – тънки са отвън, но имат натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи – затлъстели са отвътре.

Мастната тъкан при човек е разпределена в (i) две големи по размер депа – коремно и подкожно, които са добре видими, и (ii) множество малки депа, които са невидими без споменатите образни апарати – тези депа са разположени около вътрешните органи – сърце, кръвоносни съдове, бъбреци, лимфни възли, панкреас, простата жлеза, яйчници, така също – в гърдите на жени и около колянната става и Ахилесовото сухожилие.

Тези органи са подложени на действието на хормоните (адипокини), секретирани от мастната тъкан – нарушения в секрецията на адипокини участват в патогенезата на атеросклероза, хипертония, диабет тип 2, метаболитен синдром, рак на простата и гърдата и други болести, свързани с затлъстяването (Табл. 1).     
Накратко: яжте нискокалорична храна и спортувайте умерено, но ежедневно, защото диетата може да ви поддържа слаб отвън, а физическата активност – слаб отвътре т.е. да бъдеш СОСО , а не СОЗО  или други вариации на топографията на мастната тъкан в човешкото тяло (Табл. 2).

Сумо борците и ръгбистите макар и дебели отвън (BMI 40-50 kg/m2), имат, защото активно спортуват, малко количество натрупани мазнини около вътрешните органи. И съответно са със сравнително добри показатели на метаболизма на липидите и захарта. 

Изводи:
1. мастната тъкан е най-голямата жлеза с вътрешна секреция на човешкия организъм – тя произвежда повече от 100 хормона, обобщено наричани адипокини,
2. малките депа на мастната тъкан, когато са затлъстели, имат вредно въздействие върху организма – ускоряват развитието на много болести,
3. СОЗО е троянски кон в тялото на човека, включително на елегантните жени -някои манекенки са също СОЗО, защото спазват нискокалорични диети, но не спортуват за здраве,
4. независимо дали си слаб или дебел, помоли семейния си лекар да те насочи към клиниките, където правят образна диагностика на “скритата” мастна тъкан.
Заключение
– Това, което е важно, не може да се види … – каза Малкият принц.
– Разбира се… – отговори Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Tags: ,

Comments are closed.