Прочетено, брой 10

“Такава здравна система никъде по света няма – с търговски дружества. Дори и в САЩ! И що за демагогия (от министър Ананиев, Т. Н.): чрез КП ще решим въпроса със заплащането на сестрите?! А и те – разделени, по български вариант…

В здравната ни система има тежки диспропорции. Докато не се формира методика, по която ЛЗ да изплащат заплатите, и не се откъсват определени пари от КП за заплатите – няма как да стане. Сега всичко е в ръцете на търговското дружество. Германия отново мина на щатни заплати. Но ние не желаем да вникнем в дълбочината на проблема. сестрите искат премахването на търговския статут. Защо го правим, защо и кого лъжем? Себе си лъжем.

50% от разходите излизат от джоба на пациента. В Европа доплащането е по-малко от 15%. Не разбрахме ли, че здравеопазването не е сергия, а социална система? То се намира в тежка криза. Дано да не доживеем протест на пациентите…”

 

Д-р Мими  Виткова, бивш министър, “Хоризонт”/7 октомври

 

###

 

“Еманация на безизходицата – това е недоверието. Не само вътре в съсловието, а и между лекаря и пациента.

Ето още една криза – едно разделение (между сестрите, Т. Н.), като символ на обществото ни въобще.

Министърът няма механизъм, по който да определя заплатите. И като не може да го създаде, бърка в НЗОК.”

Д-р Нигяр Джафер, Зам.-председател на НС, “Хоризонт”/7 октомври

Обсъждане. Безброй пъти сме писали това, което колежките изрекоха по БНР. Разделение, недоверие, тежка криза, сергия, липса на методика, произволно разпределение на парите от КП (по начало – убийци на Медицината!), безпомощен, лъжлив и объркан министър. Ключови думи, до болка познати на всички равнища – от народ до премиер. И – какво от това?

Кучетата си лаят, керванът си върви…

Tags: ,

Comments are closed.