На вниманието на Министър д-р Божидар Нанев: Ще останем ли без анестезиолози?!

Само преди 2 години проф. Иван Смилов успя да издейства от ексминистър проф. Р. Гайдарски (Заповед № РД 15-760/01.04.2008 г.) сумата от общо 40 млн лв за клиниките и отделенията по реанимация и интензивно лечение в 38 болници, което е едно държавническо решение с огромно позитивно действие върху интензивните грижи, тъй като досега те тежаха върху общия бюджет на съответните болници.

Странното в случая е, че в приложението към тази заповед относно методиката за реда за субсидирането, не е упоменато възнаграждението на колегите и останалия медицински персонал; в повечето болници той не получава абсолютно нищо от получените суми.

Има опасения, че тази привилегия ще бъде отнета поради силно рестриктирания здравен бюджет. Предлагам Ви да се погрижите това да не стане! Редно би било да се уточни и делът от тази сума за персонала – предлагаме той да бъде 20%.

В настоящия брой сме публикували обява на “Майчин дом” за вакантна длъжност за анестезиолог, забележете – който може да бъде и без специалност!! Сигурни сме, че тази обява ще остане без отклик. Така е не само в най-авторитетните и големи наши болници, то и – особено – в по-малките в цялата страна.

Неколкократно сме поставяли този болезнен въпрос, като сме предлагали разкриването на нужните клинични ординатури както за анестезиолози, така и за все по-дефицитните педиатри, инфекционисти, микробиолози, вирусолози, патоанатоми. Всуе – клиничните ординатури, т. е. заплащаните от държавата, вече са мит, колеги. Ще трябва да се бъркате дълбоко в джоба, ако желаете да придобиете тези специалности…

Tags: , ,

Comments are closed.