Без педиатри анестезиолози

Във връзка с полученото вчера (26.11.2019 г.) в Министерство на здравеопазването писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция, с което д-р Данчо Пенчев уведомява министерството, че поради кадрови проблеми СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация, МЗ информира:

Считано от днес, 27 ноември, спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от лечебните заведения УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“.

Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София.

Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите.

Обсъждане.

 

Това се очакваше, макар да е потресаещо: Националната педиатрична клиника “Проф. Ив. Митев” остана почти без лекари… Причината я знаем: няколко млади лекари и специализанти там просто избягаха, изплашени от неоснователните обвинения и свирепите закани на Премиера за… “възмездие” /?!?/, без да разбира нищо от медицина, без да знае, че има неспасяеми случаи – и един от тях е Синдромът на Уотърхаус-Фредериксен, особено когато е съчетан с вирусна хеморагична пневмония.

Уж майчиното и детско здравеопазване беше приоритет на МЗ едва ли не от самото му създаване, но именно за майките бременността и раждането са съпътствани от огромни главоболия и, най-вече – огромни финансови разходи /при гадния социализъм не даваха и стотинка!/, а за децата лекарите стават все по-малко. Те са с най-малко и най-ниско платените КП; да не говорим, че тези проклети КП-убийци на Медицината, не съществуват никъде другаде по света; въведе ги един зъболекар, който през живота си не е видял нито един болен на легло.

Откога бием тревога за недостига на педиатри и за крайно мизерното им заплащане? Глас в пустиня.

Ама, видите ли, демографската криза /по-точното й име е катастрофа/ също стои на вниманието на правителството. Темата си има и ресорен вицепремиер – една съвършено изникнала от Нищото полуанонимна мадам, на която дотогава ни гласа й сме чували, нито физиономията – виждали. И продължава да се крие от обществото.

А нацията се топи…

След 10-тина години няма да имаме и педиатри, и педиатрични сестри.

Също – и деца.

Но пък ще си имаме здравни министри, както и ресорни вицепремиери по демографията.

Tags: 

Comments are closed.