Нужна ни е 20-годишна стратегия!

Това заявява председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю пред в. “Стандарт”/29 ноември. В него четем още:

“… В момента има огромна вълна от откази на пациенти да им бъдат поставени стентове, макар че са доведени в болницата с линейка и в състояние на инфаркт. Те застрашават директно живота си и това е резултат от истерията, която се случи тогава /има предвид скандала с пазарджишкия кардиолог, бел. Т. Н./.

… Специално липсата на педиатри – това е резултат на дългогодишна политика. Ще станат вече 20 години. Когато започна реформата в здравноосигурителната система, бе заложено, че всеки пациент ще плаща потребителска такса. Тези средства бяха предвидени като част от бюджета на работещите лекари. Отделно се създадоха клинични пътеки. Постепенно започнаха да освобождават пациентите от таксата – за педиатрите това се случи веднага, но държавата не пое таксите за децата.

Вместо държавата да каже “За нас са важни педиатрите, които лекуват децата ни”, тя каза: “Няма да получават такси”. Беше определено и едно ниско заплащане в отделенията по педиатрия и неонатология и в продължение на 15-16 години стана ясно, че за да бъдеш педиатър, трябва да си идеалист. И да преглеждаш деца през целия ден, докато колегата ти преглежда възрастни в съседния кабинет и почели повече при по-малко натоварване.

… Имаше отлив и от пулмологията, и в анестезиологията. В крайна сметка този недостиг на лекарски специалности ще се усети в периферията на страната до 5, максимум 10 години.

… Точно затова трябва да се направи една 20-годишна стратегия за развитието на здравеопазването ни и тя трябва да бъде приета от всички политически сили.”

 

Обсъждане. Скоро съвсем няма да има и патолози; страшното е, че тогава няма да има кой да прави хистологичните изследвания по време на онкооперации. Микробиолозите и вирусолозите също са на изчезване – и при тях заплащането е унизително.

Що се отнася до стратегиите – досега са правени поне 5 /особено – от Семерджиев/; смисълът им беше да се усвоят едни добри пари.

А иначе, във всички досегашни предизборни политически и правителствени програми, пък и според Конституцията, майчиното и детско здравеопазване било се ползвало, казват, с приоритет.

Tags: ,

Comments are closed.