Отворени врати в центъра за роботизирана хирургия

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна се проведе Ден на отворените врати в Центъра за роботизирана хирургия към Катедра „Обща и оперативна хирургия“ в МУ-Варна и демонстрация на първата във Варна роботизирана система Da Vinci Хi.

Центърът за роботизирана хирургия е създаден по проект съфинансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейски фонд за регионално развитие. Работата му е насочена към диагностика и лечение на широк спектър хирургични заболявания в областта на храносмилателния тракт, органите на коремната кухина, урологична и гръдна хирургия и други, като се прилагат успешно и пълноценно съвременните методи в научноизследователската дейност, в клиничната практика и в обучението на студенти. С неговото стартиране на територията на Североизточна България се предоставя възможност за дистанционен достъп на повече специалисти от различни специалности, които да извършват съвместно лапароскопски операции.

В УМБАЛ „Св. Марина“- Варна е инсталиран последният модел четвърта генерация робот  Da Vinci Xi. Това е най-модерната и най – напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции в България, която позволява да се използват последните генерации хирургичен инструментариум, чрез който се извършват изключително елегантни и щадящи пациента операции. По този начин се гарантира неговото бързо възстановяване с минимална травма, болка и следоперативен контрол, както и снижен риск от инфекции и по – добър козметичен резултат. Роботизираната хирургическа система Da Vinci Xi предоставя модификация, която позволява достъп до всички коремни квадранти без нужда от позициониране и репозициониране. Той е снабден с четири подвижни ръце, осигуряващи едновременен достъп до четири работни квадранта. Предимство на системата Da Vinci Xi е и наличието на тъчпад и гласов асистент.

Първата робот-асистирана хирургична интервенция бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“- Варна подготвят 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия и урологията. Системата е оборудвана с вградени симулатори, чрез които младите хирурзи ще тренират и придобиват необходимите умения. Екипите, ръководени от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.

Възможностите на роботизираната система Da Vinci Хi бяха представени пред обществеността по време на отворените врати от проф. д-р Никола Колев, ръководител на Катедра „Обща и оперативна хирургия“ към МУ-Варна, д-р Ростислав Маринов от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и д-р Мартин Караманлиев от МУ-Плевен. По-късно всички присъстваха на демонстрация в Центъра за роботизирана хирургия.

Tags: , , ,

Comments are closed.