Масло от бял трън

Семената на белия трън съдържат биофлавоноиден комплекс, известен като силимарин. Това е главното активно вещество и единственият признат от медицината натурален хепатопротектор. Клинични и химични проучвания доказват, че приемът на бял трън чрез активната му съставка силимарин влияе благоприятно и лечебно на чернодробни, жлъчни и други заболявания.

Маслото от бял трън е ценен диетичен продукт. Високите му вкусови и полезни качества се дължат на токоферола, каротиноидите и комплекса от полиненаситени мастни киселини, които свързват “лошия” холестерол в удобна за изхвърляне от организма форма. Стимулира метаболизма, подмладява тъканите и активизира процесите на възстановяване.

Маслото от бял трън се получава от семената му чрез студено пресоване. То пречиства черния дроб и го лекува. Подходящо е за всеки, който живее в замърсена среда, употребява алкохол и лекарства, пуши, работи с пестициди и токсини; подпомага регенерирането, укрепването и защитата на черния дроб. Антиоксидантният му ефект е 10 пъти по-силен, отколкото при вит. Е.

Маслото от бял трън съдържа ценните минерали цинк, селен, йод, мед и други активни вещества, полезни за черния дроб.

Има противосклеротичен ефект, заздравява кръвоносните съдове; намира приложение в лечението на сърдечно-съдовата система.

Подхранва кожата, има ранозаздравяващо действие, засилва растежа на косата, подобрява зрението, повишава тонуса на организма.

Comments are closed.