Чумата ли идва?

През знаменателната за българската литература 1928 г. излизат две великолепни книги – “Вечната и святата” на Багряна и “Старопланински легенди” на Йовков. Именно в този сборник е публикуван вълнуващият разказ “През чумавото”. Всеки, който го е прочел, би могъл да направи съпоставка с днешната хистерия по пандемията (световната епидемия) с корона-вируса.

Европа е оцеляла през не една и две страшни чумни епидемии, най-зловещите от които са “Юстинияновата чума” (избухнала през 541, почти напълно обезлюдила Константинопол и умъртвила около 60% от европейското население) и “Черната смърт” (1345-1351, унищожила над 23 млн европейци). У нас е върлувала в началото на 19-тия век и е засегнала предимно Родопите.

Човечеството е загубило повече хора от епидемиите. От “Испанската болест” (грип), заляла Европа непосредствено след края на Първата световна война, загиват двойно повече (20 млн!), отколкото в окопите, вследствие намалената от глада и напрежението имунна устойчивост. По принцип грипът дава 1-2% смъртност, и то у възрастни и болни хора. Още помним епидемията от вируса ебола (Средна Африка/2014), която причиняваше 90% смъртност и уби над 5000 души, вкл. 100 лекари.

Слава, Богу, човечеството се е справило с не една и две страшни болести. Английският лекар Едуард Дженер изнамери ваксината срещу едрата шарка (вариолата) и днес нея я няма изобщо. Американският евреин Сейбин изнамери ваксина срещу детския паралич. Победени са и други страшни болести: коремен и петнист тиф, морбили, коклюш, дифтерия, бяс, тетанус – в миналото те косяха наред, особено децата.

Корона-вирусът не причинява особено висока смъртност – 2-4%; както винаги, особено уязвими са старите хора с намален имунитет и висока възприемчивост. Как се е появил, е загадка. 

Лошото в случая е, че е високо прилепчив (контагиозен вирус почти колкото при морбили – почти 100%) и е почти невъзможно да се предпазиш (марлените маски са за цирка!). Инкубационният период е различен – от 12 часа до 12 дни. Така неопределен е той и при Лаймската болест (от 3 до 33 дни), проказата (до 20 години), СПИН (от седмици до 18 години), но от него можеш да се предпазиш. Най-“честни” болести са две венерози: триперът (първите симптоми се развиват от 1 до 2, максимум 3 дни след заразяването) и сифилисът (точно 21 дни, ни повече, ни по-малко). Но по принцип с любовта трябва да бъдем внимателни…

Предпазването от корона-вирусът е както при грипа: стойте далеч от кашлящи и кихащи хора; редовно си мийте ръцете (задължително – след всяко пътуване в обществен транспорт и преди ядене).

И, колкото и да ми е мъчно да го кажа: избягвайте да се целувате…

Дано този ред бъде прочетен и от политиците ни…

Comments are closed.