БЛС става БЛК!

На първото си за годината заседание УС на БЛС е обсъдил преструктурирането на организацията в Камара. В състава й ще влязат досегашните самостоятелни (но влизащи в състава на БЛС) структури – на ОПЛ, специалистите от доболничната помощ, на болничните структури, на научните дружества и пр.
 Това ще бъде вероятно основната тема на предстоящия (през март или април) Извънреден Събор. Ще се настоява финансовият министър да взема предвид и становището на БЛС при остойностяването на медицинските дейности. Още повече, че председателят д-р Цв. Райчинов е избран за член на Консултативната комисия по остойностяването към МФ.

БЛС ще се обърне и към Премиера, МЗ и НЗОК относно забавянето на ноемврийските плащания на изпълнителите на медицинска помощ; от НЗОК ще бъде поискана и информация за постъпилите и излезли финансови средства от нея през ноември и декември м. г. Въпросът е: кога? Това трябваше да стане още преди Нова година!

Гласувано е закриването на “Български лекар” ЕООД.

Коментар. От 10 години ние непрекъснато и неуморно настояваме за преобразуването на казионния БЛС, отдавна компрометиран от авторитарни вождове като бруталния, политизирал го д-р Димитър Игнатов и безскрупулния, приватизирал си го търговец на мазут Андрей Кехаов, в Лекарска камара, което е най-справедливото и квотно разпределение на отговорностите и задълженията на съсловието.

Искането на УС на БЛС към Правителството и НЗОК за отчет е закъсняло. Единствено що-годе адекватно, макар и иначе, по същността си – откровено рекетьорско – поведение при недопустимото скандално закъсняване на плащането на труда на колегите, беше на председателя на НСОПЛБ; той не се поколеба да заплаши дори с шантажирането на пациентите. Явно, някои министри разбират единствено от по-остър тон и поведение.

Най-после бе закрита бившата частна кехайова фирма “Български лекар” ЕООД, създадена изкуствено и без санкции от Събора или от УС от отличника на пазарджишкия филиал на ВМИ – Пловдив с диплома 3,90, който цели 6 години и 8 месеца разиграваше колегията (докато ние не инициирахме специален Закон за допълнение към ЗСОЛЛДМ, с който най-после го премахнахме!).

При преструктурирането на БЛС в БЛК ще му се извърши ли стриктна финансова ревизия, за да се установи кой какво е ял-пил-разгащал и (не)плащал?

Или създаването на БЛК ще бъде просто едно замитане на следите на съсловните престъпници? “Куче влачи – диря няма”, казва препатилият ни, ограбван от кого ли не търпелив народ.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.