Ректорът на МУ-Варна проф. Валентин Игнатов и кметът на В. Търново Даниел Панов проведоха работна среща

Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов и кметът на Велико Търново г-н Даниел Панов проведоха работна среща, на която бяха обсъдени  въпроси на здравеопазването. Кметът на старопрестолния град даде отлична оценка на Филиала на МУ-Варна и подчерта, че създаването му през 2015-а година е доказало веднага своята целесъобразност и е много полезно за системата на местното здравеопазване с обучаването на медицински сестри и акушерки, които са сред най-търсените кадри. Кметът Даниел Панов поиска разкриването на специалност „Медицина” във Филиал Велико Търново на МУ-Варна.

Други желани специалности за обучение на студенти във Велико Търново са „Рехабилитация” и „Кинезитерапия”. На срещата бяха обсъдени още въпроси, свързани с акредитацията на общински здравни институции, като бази за специализация на студенти. Една от възможните опции е този статут да придобие Белодробна болница „Д-р Трейман”.

Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов анонсира, че медицинските сестри с образователно-квалификационна степен „Бакалавър” могат да повишат квалификацията си до степен „Магистър” във филиала на МУ – Варна във Велико Търново, като кандидатстването е с разработване на есе по тема в областта на здравните грижи. Срокът за подаване на документите е 30 юли, а изпитът е на 3 август.

През 2019 година в старопрестолния град се дипломира и първия випуск – общо 33 медицински сестри и акушерки. Към днешна дата във филиала се обучават 109  студенти, като 48,6% са от региона. Предстои дипломирането на 15 медицински сестри и 14 акушерки. 52% от завършващите са от областта и ще започнат работа в структурите на местното и регионално здравеопазване.

Към юни 2020 година в област Велико Търново работят общо 704 медицински сестри, като 207 (29,4%) са на пенсионна възраст, а в предпенсионна са 139 (19,7%). Работещите акушерки са общо 55, а 25,5% от тях са на възраст над 62 години. Над 100 са свободните работни места за медицински сестри и акушерки. Недостиг има сред рехабилитаторите, като 57,8% от тях  са в предпенсионна и пенсионна възраст.

Tags: , ,

Comments are closed.