Нова база за планинските спасители

С водосвет, отслужен от иконом Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храм „Св. Георги“ в гр. Дупница, бе направена първата копка на контролно-информационен пункт “Седемте рилски езера”.

В официалната церемония участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, Радослава Чеканска – народен представител от Кюстендилски избирателен район, областният управител на Кюстендил Виктор Янев, Калин Гелев – кмет на Община Сапарева баня, директорът на дирекция на НП “Рила” Красимир Андонов, председателят на ПСС при БЧК Веселин Ганчев, директорът на дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК Емил Нешев, началникът на ПСС – Дупница Кирил Чолаков и планински спасители от отряда.

Новата сграда ще бъде в района на хижа „Рилски езера“, на територията на Национален парк „Рила“ и ще е разделена на две части с отделни входове. Едната ще е информационен център на парка, а другата е предназначена за база на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

Настаняването на екипите от отряда на ПСС в Дупница ще осигури целогодишно дежурство за по-бърза и своевременна реакция при оказване на помощ на пострадали туристи. Предвиден е и гараж за две моторни шейни. Ще бъде гарантирано и присъствието на служители от „Паркова охрана и контрол“, като ще се създадат оптимални възможности за провеждане на образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на половин милион лева, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Tags: 

Comments are closed.