МУ-Варна стартира дейности по новата Национална програма на МОН „Европейски научни мрежи”

С международен онлайн симпозиум на тема Дълбока Мозъчна Стимулация (ДМС) (Deep Brain Stimulation (DBS)) Медицински университет – Варна постави началото на научните дейности по новата Национална Програма на Министерството на образованието и науката „Европейски научни мрежи”.

В симпозиума, който се проведе на 26 септември, учени от МУ-Варна- проф. д-р Явор Енчев (Председател на Организационния комитет и Модератор), проф. д-р Силва Андонова, проф. д-р Ара Капрелян и д-р М. Цалта обсъдиха различни подходи при клинични случаи с международно признати експерти неврохирурзи и невролози в областта на ДМС от Печ /Унгария/, Фрайбург /Германия/ и Новосибирск /Русия/.

Темите, които се дискутираха, бяха свързани с дълбока мозъчна стимулация при болест на Паркинсон, при дистонии и при депресия, потенциални усложнения при лечение с дълбока мозъчна стимулация, базисни стереотактични техники и модерни образни стратегии, влиянието на “стари” и “нови” техники за дълбока мозъчна стимулация върху лечението на лекарствено-резистентни двигателни разстройства както и тенденции в развитието на дълбоката мозъчна стимулация. Представен бе и опита на МУ- Варна и УМБАЛ „Св. Марина” в лечението с дълбока мозъчна стимулация на болни с болест на Паркинсон, който бе оценен високо от международните експерти.

Общата цел на Националната Програма „Европейски научни мрежи” е да засили и поддържа транслационната невронаука в Медицински Университет-Варна на най-високо ниво, както и да революционизира клиничната практика за лечение на мозъчни дегенеративни разстройства в България. За постигането на тази цел в рамките на проекта ще се установи дългосрочно сътрудничество с водещи в областта на невронауките международни партньори, които да поставят МУ-Варна на челно място в научните изследвания, развитието и иновациите в проучванията и терапиите на невродегенеративни разстройства.

Tags: , , , ,

Comments are closed.