Приветствие от проф. д-р Валентин Игнатов по случай 1 октомври – Патронен празник на МУ-Варна

Уважаеми колеги, преподаватели, служители и студенти,

На днешния ден, преди 59 години, е бил първият учебен ден на първата учебна година на Медицински университет – Варна (по това време – Висш медицински институт). На 1-ви октомври 1961 година студентите са прекрачили прага на първото висше учебно заведение по медицина в Североизточна България.

В своята над половинвековна история варненският медицински университет се утвърди като едно от най-модерните високотехнологични висши учебни заведения в България, а нашите възпитаници доказаха, че да се бориш за здравето на човека и опазването на човешкия живот е изключително отговорна задача. Това не е просто професия, а призвание. Основателите на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна днес биха изпитали заслужена гордост от извоювания през годините престиж и от силната мотивация на преподаватели, лекари и студенти да следват най-добрите традиции и да надграждат постоянно в полза на обществото.

През годините на своето дълголетно и респектиращо присъствие, време на академичен градеж и всеотдайност на няколко поколения, нашият университет неотстъпно доказа позициите си на учебна, научна и лечебна институция, която провежда образователна и здравна политика, отговаряща на световните стандарти и българската медицинска школа. Приемствеността между миналото и настоящето и тяхната проекция върху бъдещето превърнаха МУ-Варна в храм на знанието в областта на медицината, здравните грижи и общественото здраве. Неслучайно през новата академична 2020-2021 година в нашия университет са избрали да учат повече от 5000 студенти, специализанти и докторанти, представители на 50 държави от целия свят.

Благодарение на всички вас, драги студенти, скъпи преподаватели и колеги, университетът е постигнал всички тези успехи през годините. Във вашите ръце е неговото бъдещо развитие и просперитет. Затова нека продължаваме да подготвяме висококвалифицирани специалисти, възпитавайки ги във всеотдайност към професията и в любов към човека и със същия устрем и отдаденост да творим бъдещето – заедно!

Запазете градивната енергия, която влагате, за да постигнете мечтите си!

Честит патронен празник!

Tags: ,

Comments are closed.