In Memoriam!

Десетки са медицинските специалисти, заразени от коварния вирус. Лекарите наближават 20…

Той не подмина и нашите верни помощнички.

М. с. Гергана Илкова, макар и в пенсионна възраст, не престана да работи в Клиниката по урология на “Пирогов”.

 

 

КОВИД-19 ни отне и д-р Маринчо Маринов, хирург, ЦСПМ – Плевен;

 

Дългогодишния управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Пазарджик д-р Никола ПЕНЧЕВ, който е и общински съветник.

Д-р Димитър Андонов и д-р Васил Василев, ОПЛ от Петрич;

Д-р Николай Илиев, уролог от Омуртаг.

Д-р Стефка Мишева, 63-год. Невролог, Русе.

Отиде Д-р Богдан Петров Богданов, 79-год., специалист по обща и детска хирургия, Пловдив.

И ти ли, Боги, скъпи приятелю?!

Бог да ги прости!

 

На 85 годишна възраст ни напусна учителят на няколко поколения лекари по дентална медицина, многоуважаваният и обичан учен, лекар, преподавател и приятел акад. проф. д-р Николай Иванов Попов, д.м.н. Той бе дългогодишен ръководител на катедри във факултетите по дентална медицина в София и Пловдив и член на академичните им ръководства. Основоположник е на денталната имплантология в България и двигател на развитието на денталната медицина у нас. Академик Попов има огромна заслуга за утвърждаването и развитието на факултета по дентална медицина на МУ-Варна с енергичната си подкрепа към развитието на академичния му състав и прякото си участие в лекционното преподаване във факултета.

Автор е на стотици публикации в България и чужбина, на 12 научни и учебни книги, на изобретения и патенти. Научен ръководител на 14 защитени дисертации в страната и чужбина (5 в областта на имплантологията).

Учител е на стотици зъболекари по зъбопротезна имплантология. Утвърдил българска школа в имплантологията. Работи в областта на сравнителната анатомия на дъвкателния апарат при бозайниците и човека, протетичната стоматология, зъбопротезната имплантология и геростоматологията. Създава оригинални методи за зъбопротезиране, инструменти, уреди и пособия за зъболекарската практика.

Носител е на високи отличия на Медицинските университети в страната (София, Пловдив, Варна). От 1995 г. е член – кореспондент на БАН, а от 2003 г. е Академик на БАН. Член на Международната академия по Зъболекарство и на Руската академия по естествени науки.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.