Огромната заблуда или по-скоро лъжа, че системата е готова

Бях казал:”Няма да си отворя устата повече за този проклет вирус” Но как се мълчи?:

–  Пак ни изненада …епидемичният сняг. Яд ме е, боли ме!

–  А Бог беше българин, тръгнахме леко, имахме цялото лято да подготвим всички системи, да отиграем всяка ситуация, не го направихме, заврели главите в пясъка да ни отмине бурята. И всички се тупахме по гърдите и хитряшки намигахме как сме излъгали вируса . Но тоя прост вирус, не е чак толкова прост. Не е електорат, не се лъже лесно. Има железни реалности, които не можеш да излъжеш със снишаване, заобикаляне, самовнушения.

–  Даде ни се предълга отсрочка да изпипаме нещата. На премиера му е драго да обикаля любимите си асфалти, не казвам, че не трябва за утрешния ден, но за днешният трябваше да се тръгне по всички болници, здравни звена, спешности. Не казвам той да тръгне, а цялото министерство на здравеопазването, РЗИ-тата, изградените щабове. Премиерът тръгна със сърце срещу заплахата, хората го усещаха. Но направи и голяма поразия – създаде алтернатива на разумните действия. Тази алтернатива се казва Мангъров- детски инфекционист. Той предложи детска рецепта на възрастни. Освен, че дозата беше детска, сиропите също детски, розови сладки. Нямаше горчиви хапчета. И възрастните не харесват горчиви хапчета.  Много хора ги приеха – бяха сладички. Впрегнаха му се на нарцистичните мангъровщини. И се РАЗЦЕПИ НАЦИЯТА, която просто трябваше да спазва не кой знай колко строги правила. Демократична Гърция прие “Диктатурата ” на експертите без да каже гък, без алтернативи на ограничени многоумници . “Строгият” НОЩ също клекнаха след няколко псувни и карикатури. Пазеха си имиджа ли? За какво Да не са политици!

 

Огромна гигатска лъжа е, че системата е готова, сега започва някакво изтрезняване. Още от началото когато казваха, че има предпазни облекла за всички, а ние нямаме дори достатъчно елементарни маски, разбрахме че се лъже яко.

Имало хиляди легла!!… на… хартия!? / При нас всичко е ок на хартия, такава беше и готовността – на хартия! /Легла има и в хотелите. /

С две хиляди пациента /” колосална” цифра/ системата клекна. Къде са ви леглата господа управляващи здравеопазването? Къде са медицинските сестри, мачкани десетилетия? Къде са унизените лекари от тъпи изисквания и правила на касата нямащи нищо общо със здравето?. А свръх тъпата, унизителна специализация на младите, която отстъпва десетки пъти на специализацията при лошия социализъм.

– Хората не са говеда да се разкарват за един тест, за един преглед и настаняване от болница в болница и да умрат чакайки в…линейката. Това трябва да спре! Във века на електрониката никак не е сложно да се знае предварително къде какво може да се направи. Да е ясно какъв е пътят на пациента при всяка ситуация. Той е болен, унизително е, болезнено е всичко това и разнася заразата повечето от десет отворени училища.

Ами ясно е защо се разкарват- от десетки  болници в София само 13!! за разкрили ковид легла. А останалите на кого са, кой ги закриля?

 

Защо го пиша това? Не правя ретроспекция след поражение. Не сме се предали. Може да се направи максимум за да отървем колкото може повече кожи.

Първото нещо, което трябва да направим е – да спрем да лъжем. И себе си и другите.Да изтрезнеем.

Да се направи точна експертиза по всички здравни заведения за възможности и капацитет, най-вече ресурсов от към кадри. Като лекари знаем, че без точна диагноза няма точно лечение. Защо управляващите здравеопазването не поставят точни диагнози/Сегашният министър вече започна точни действия, макар закъснели и вместо по инерция да плюем, да го подкрепим/ Дано устиска и се наложи над богопомазаните болници и те да се включат не само да обират мекото на хляба.

– Време е да се включат и колегите извън терапетвичния сектор, както е в целия свят. И това е следваща решаваща заповед на министъра. Дано да има кураж да я издаде. Без нея ще има голи легла.

Хората имат право и претенции, и очаквания от здравеопазването. Но трябват усилия и от тяхна страна, знаят простичките три Д.

 

А политиците най-после дано разберат! – В здравеопазването не може да се хитрува, не може да се лъже. Резултатите са катастрофални. Това не се отнася само за сегашните управляващи. Сега плащаме за безумни решения или пасивност десетилетия назад направени в здравеопазването,.

При нас не може на хартия. Смъртта не е виртуална, жестоко реална е.

 

Винаги съм се стремял да бъда деликатен в изказа, но сега не мога. На всички които не вярват, които се мислят за по-така, дори се хилят под съобщенията за смърт на лекари от корона вирус, искам да кажа – Невежо прости сте и това ви прави щастливи. Медицината не е толкова елементарна, че като прочетете два поста и ставате компетентни. Лошото е, че не само вие, а и близките ви ще плащат за това, защото не ги пазите.

– Време е всички да помълчат и да послушат лекарите.

Завършвам по-оптимистично, но не пожелателно, а реалистично: Още не е късно! Да го направим с акъл, с отговорност и съпричастност.

П.С след 12 часа.

 

Тази сутрин прочетох, че е създаден „Алианс на българските лекари за нормализиране на живота в България.” д-р Антония Първанова, доц. Мангъров, д-р Георги Тодоров и.. Декларацията започва много на едро и претенциозно с критика към Западна Европа за некомпетентните и строги мерки

Демокрация сме, всеки може да създава и мисли каквото си иска. Но не е ли по-добре да обединим усилия за справяне с бедствието. Това ми прилича на бракониерство за слава по време на чума. Видно е и, че някои си лъскат политическата ръжда- д-р Антония Първанова.

Проф. Валентин Мутафчийски

Tags: , ,

Comments are closed.