Изнесени пунктове…

Премиерът отново се развихри. Макар и болен, от къщата си в Банкя разпореди: да има изнесени пунктове за диагностициране на КОВИД пред болниците. И, още: “Ползвате всичко – пожарни, полиция, облекла (защитни, Т. Н.). Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово.”

По теливизиите излъчиха репортажи – раздаване на защитни облекла на полицаи и пожарникари, както и на парамедици.

Откога, наистина – откога?! – призоваваме де що министър се извъртя в креслото, да обърне внимание на обучението полицаи и пожарникари като парамедици; това е професия, която се използва масово в “Спешна помощ” в целия цивилизован свят. БЧК също проведоха няколко курса за обучение, но тя така и не получи официализиране (ако сме пропуснали – извинете ни).

Да, кадрите категорично недостигат, и за това най-малко е виновен досгашният ни 31-ви министър. Но в МЗ има десетки стари чиновници: те предприели ли са нещо досега?

С новата странна, непозната досега организация (полицейски и пожарни коли да се ползват за транспортиране на ковид-пациенти?!?!) възникват немалко въпроси: как ще се предпазят от заразяване полицаите и огнеборците; как ще се дезинфектират автомобилите; колко курса ще правят; няма ли да се влоши специфичната дейност на полицаите – а тя е да пазят гражданите от криминалния контингент?

Наредбата на МЗ е: 10% от легловия фонд във всички болници да бъде предоставен за ковид-пациенти. Написал съм десетки разкази; твърдя, че притежавам що-годе фантазия ;пък и специалността ми е “социална медицина и организация на здравеопазването”, днес се нарича “здравен мениджмънт), но не виждам как ще се отделят легла в отделения, още по-малко – специализирани офталмологии, неврологии, кардиологии, ортопедии, психиатрии; как ще се справят колегите там; няма ли да секне притокът от съответните пациенти?

Епидемията у нас избухна в началото на м. март. Тогава имахме за министър един счетоводител, който 3 години не си мръдна пръста за нищо, освен да разпределя премии и да организира 2 лицемерни конференции в НДК за реформа на здравната реформа, които безславно се провалиха. Да добавим и дъртите му лъжи към медицинските сестри. Така му изтече почти цял мандат: ден да мине, самун да загине. Добре си уреди и синчето. И сега – бил “подсигурил абсолютно всичко финансово”… ОК, онези полицаи и пожарникари, дето ни ги дадоха рекламно по телевизиите, ще получават ли допълнително по 1000 лв; да, няма да лекуват, но се подлагат на риск да заразят себе си и своите семейства. Ами доброволците – и те ли ще работят за “Бог да прости”?

Да се върнем на “изнесените пунктове”. Къде ще се помещават – в бараки, в контейнери? Идва зима – как ще се отопляват. Лабораторни изследвания и на тротоара ли могат да се правят? И кой ще работи в там? Лекари и сестри недостигат вътре в болниците, какво остава за тези пунктове?

Не знаем кой би отговорил – ама смело и почтено – на тези въпроси и съмнения.

Ние само питаме, защото не можем да намерим отговорите.

Не му завиждам на министъра, тежко време му се падна.

Tags: , ,

Comments are closed.