С безпрецедентна научна сесия честват юбилея на МУ-Пловдив

Юбилейната научна конференция „Медицина на бъдещето“, посветена на 75-годишния юбилей на Медицински университет-Пловдив се проведе в периода 29-31.10.2020 година. Конференцията беше изцяло онлайн, чрез платформата ZOOM, и поради големия интерес  протече паралелно в две успоредни виртуални зали.

В нея участие взеха 51 пленарни лектора, като по-голямата част от тях са чуждестранни. Конференцията бе открита със съвместна лекция на проф. Николай Желев от Университета в Дънди, Шотландия и проф. Мариана Мурджева, Ректор на МУ – Пловдив на тема „Медицина на бъдещето: укрепване на здравето чрез авангардни технологии“.

От МУ-Пловдив изтъкват, че едно от най-значимите участия е на проф. Уилям Келин, който е Нобелов лауреат по Физиология и Медицина за 2019 г. Той изнесе едночасова академична лекция “Нови терапевтични подходи при анемия, исхемия и карцином, произлезли от проучвания върху болестта на von Hippel-Lindau”.

Ключово участие в Юбилейната научната конференция имаше и Сър Дейвид Лейн, който е откривателят на протеина р53 и носител на престижната награда „Paul Ehrlich“, известна като „Малък Нобел“. Той говори за новите таргети при лечението на рака.

Tags: , ,

Comments are closed.