Кампания за превенция на инсултите

Екип от МУ-Варна, заедно с невролози и специалисти по обществено здраве проведоха информационна кампания за привличане на вниманието на обществеността за възможностите за превенция на инсултите.

Първата стъпка, която бе направена в тази насока, беше още преди Световния ден на инсултите, когато студентите бяха въвлечени в това да промотират движението като основен начин за превенция на инсултите. Те се включиха в Световната танцова верига чрез организирано хоро от Студентския танцов състав „Диана”, което се игра в южния двор на УМБАЛ „Света Марина” – Варна.

Работният екип се състои от проф. д-р Силва Андонова, д-р Михаел Цалта, д-р Димитринка Росенова, доц. д-р Клара Докова, доц. Наталия Ушева и гл. ас. Вержиния Атанасова. Преди 2 месеца Световната организация за превенция на инсулт публикува декларация за превенция на инсулт и деменция. Изтъкнатото в нея екипът се стреми да приложи и у нас, а именно актуализираните принципи за профилактика на инсулта. В Световния ден за борба с инсулт – 29 октомври, отново с помощта на студентите беше разпространена информация чрез раздаване на флаери и брошури пред лечебните заведения в града. Промотирани бяха нови методи чрез използване на мобилните технологии за оценка на риска от инсулт и неговата профилактика.

Приложението „Рискометър за инсулт” (StrokeRiskometer), което е одобрено от Световната организация, беше преведено на български език от екип от МУ-Варна. То е безплатно и достъпно за операционна система IOS, а скоро ще бъде и за Android.

Приложението „Рискометър за инсулт” е валидиран, награждаван, свободно достъпен, лесен за използване инструмент за оценка на индивидуалния риск за инсулт. Вашият риск се изчислява въз основа на информация за Вашата възраст, пол, етнос, начин на живот и други фактори, които директно повлияват здравето Ви и вероятността за инсулт. Инструментът е създаден, за да помага на хората и здравните професионалисти да намалят риска за инсулти.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.