Прочетено

“Болниците сме бюджетни заведения и нямаме нищо общо с бюджета на държавата. Това са пари от обществената здравна каса, събирани от мен и вас, от всички хора, които си плащат здравните вноски и те не могат да бъдат подчинени на никой финансов министър, който да избира да не ги използва за здраве, а да пълни държавни дупки, но за жалост точно това се случва.

Директорите на университетските и другите големи болници в страната подкрепяме предстоящата болнична реформа, но само ако за нея е предвидено нужното финансиране. Към момента няма финансиране даже за предишните години.”

Д-р Димитър Димитров,
Изп. директор на УМБАЛ “Света Анна”,
Председател на Асоциацията на
работодателите в здравеопазването

    ххх

“Закриване на болници няма да има. След сключване на договорите между Здравната каса и тях, ще можем да преценим каква е редукцията на клиничните пътеки и съответно пациенти, които ще преминават през дадено лечебно заведение. Оттам нататък ще преценим какъв тип преструктуриране да направим – а именно: дали болницата ще стане МЦ без легла или с 2 до 10 легла, дали ще е хоспис за тежко болни или дневен център за хора с психични проблеми.

Болницата не е сградата, нито леглата в нея – а добрите специалисти, доброто им организиране, модерното оборудване и апаратура. Кметът на Любимец напр. сподели, че в използваемостта на леглата в тяхната болница е едва 18%. Оказва се, че общините се превръщат в бюра на труда и правят големи разходи за заплати и осигуровки на лекарите и сестрите, които работят на минимални обороти. С част от тези средства кметовете биха могли да осигурят микробусчета, които ще бъдат нещо като селски линейки и да правят поне по един курс всеки ден до областната болница и обратно.

Ние няма да закриваме легла. По предварителни разчети предстои да преобразуваме около 17 000 легла – от за активно лечение в за продължително лечение, долекуване и рехабилитация. МЗ ще подпомогне филиалите за “Спешна помощ”. Очакваме от МФ допълнително 30 млн за тях. С 10 млн от тях ще увеличим заплатите на работещите в “Спешна помощ”, с останалите ще дооборудваме линейките и филиалите. Дежурствата на ОПЛ в тях ще се заплащат по 100 лв, за което ще бъдат необходими около 8,9 млн лв, които ще поискаме от МФ.”

     д-р Стоян Александров, МЗ 
     в. “Стандарт”/19 януари 2010 г.
Център за защита правата в здравеопазването

“Чл. 3 на НРД/2010 дава право на директора на НЗОК и председателя на БЛС да издават съвместни указания до изпълнителите на медицинска помощ по прилагането и търкуването му. Никой текст от НРД/2010 обаче не им дава право да дават указания на РЗОК относно условията към изпълнителите на медицинска помощ за сключване на договори. Голяма част от специалните условия, в т. ч. и броят на специалистите, с които трябва да разполага болницата, са описани изчерпателно в алгоритмите на клиничните пътеки (Приложение 18 към НРД/2010); в тях не се съдържа изискване за двама специалисти по отделна КП. Това обстоятелство не може да бъде променено с други документи, защото по същество представлява дописване на НРД. Още по-категоричен е текстът на чл. 59а, ал. 3 от ЗЗО, според който НЗОК, РЗОК и служителите им не могат да изискват от изпълнителите представяне на документи, както и да поставят условия, които не се съдържат в НРД”.  

    д-р Стойчо Кацаров, председател

Коментар.

На неотдавна организираната от ЦЗПЗ Кръгла маса изпълнителни директори на общински болници категорично настояха те да не бъдат закривани. Разбираме болката и желанията им, но се въздържаме да ги подкрепяме безрезервно. Истината, поне според нас, се съдържа в по-горе цитираното изявление на д-р Стоян Александров: за ограниченото, далеч непълно използване на излишно раздутите леглови бази, както и за недостига на специалисти и апаратура в тях, което представлява разхищение на общинските бюджети.

Няма съмнение: решителната реформа на болниците в България най-после наистина е започнала и, колкото и да бъде болезнена, тя трябва да бъде подкрепена. Никоя друга страна от ЕС не си позволява подобно напълно излишно изобилие от малки болнички, които – защо трябва да се лъжем? – по принцип се използват за социални грижи и “долекуване” на възрастни хора предимно с артрози.

Какво пречи на съответните общински кметове и съветници да преустроят подобни архаични “болници” в заведения за долекуване и рехабилитация, с до 10-тина легла за активно лечение, където пациенти с инфаркт, инсулт или други остри състояния да бъдат стабилизирани със съответните обезболяващи, антитромботични и други средства (дори и в линейките) и да бъдат транспортирани до съответните областни болници, където наистина ще им бъде помогнато ефективно? Това е в интерес както на пациентите, така и на колегите в едва кретащите малки общински болнички.

Защото досегашното им състояние наистина е повече от трагично. Може ли една страна-членка на ЕС да си позволи да го поощрява? 

На вниманието на Министър д-р Божидар Нанев

Имунизациите – друг провал на реформата

“Масово намираме данни за отчетени имунизации, които реално не са направени! При една трета от българските деца е отчетена имунизация, но дали и тя е реална? Най-големи са пропуските в Добрич и Сливен.

Докато не се обвърже имунизационният статус със социалните помощи, не може да се очакват резултати.”

      Д-р Ангел Кунчев, МЗ/
      Zdrave.net/11 януари 2010 г.

Коментари.
Колегата Кунчев е достатъчно деликатен, но ние си позволяваме да го допълним: тези неосъществени, но “отчетени имунизации” де факто представляват документна измама и трябва да се преследват по съответния законов ред!

Още в началото на престъпната, зле обмислена и лошо организирана от алчните “реформатори” т. нар. “здравна реформа” беше ясно, че ОПЛ не са във физическо и психическо състояние нито да стоят на слугинско, не – робско разположение 24 часа в денонощието 365 дни в годината, нито да бъдат натоварвани и с имунизациите, които дотогава бяха задължение на училищните лекари и на местните ХЕИ.

Затова сега сме свидетели на епидемични взривове от морбили и паротит; неотдавна ни беше връхлетял и полиомиелит; молим се на Бога да не ни връхлети и дифтерит…. Здравето на нашите деца и сериозно разклатено: голяма част от тях са дебели, имат гръбначни изкривявания, не са имунизирани, напълно им липсва здравна, двигателна и сексуална култура – и това печално положение ще продължава, защото “реформаторите” унищожиха училищното здравеопазване (просто защото прецениха, че оттам няма да имат личен финансов интерес…).

Нашите въпроси и предложения в тази връзка към Министър д-р Божидар НАНЕВ са следните:
 # Как трябва да реагират РИОКОЗ в страната, когато установят нереално отчетени (т. е. с фалшива измамна документация) “имунизации” и какви ще са санкциите за недобросъвестните ОПЛ? Защото техният несменяем председател едва ли ще подскаже някакво решение;

# Тези фалшификации са още едно потвърждение на идеята ни РИОКОЗ и РЦЗ да се слеят;

# Какво се прави във връзка с възстановяването (поне отчасти) на институцията “училищен лекар”? Ако в бюджета не достигат средства (позната до болка история), какво пречи родителите да събират средства за свой училищен лекар – така, както събират за охранители? Нима охраната на здравето на децата им е по-маловажно от сигурността им?;

# Защо не бъде обсъдено с министъра на труда и социалната политика решение, съгласно което хората, които не водят децата си на (реална!) имунизация, да не получават детски надбавки?

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.