На вниманието на Министър проф. Костадин Ангелов: Здравните измамници. Разрухата на лечебни заведения.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Която телевизия да отвориш, ще те атакуват с реклами на хранителни добавки, представяни от мними, никому неизвестни “професори” (не се съобщава от коя Катедра или Клиника са), които лекуват диабет, висок холестерол, хипертония, шипове, алергии, абе – всичко, можете да изредите всичките 10 000 нозологични единици в МКБ (Международна класификация на болестите). Правени им били клинични изследвания в най-престижни клиники, разбира се – в Германия. Ама – кои са производителите; имат ли сертификат? А и хората не знаят, че на клинични изпитвания на хранителни добавки не се правят. Те се разрешават от БАБХ на регистрационен режим, дори без елементарна проверка на заявените от търговците съставки в тях.

Други откровени измамници продават он-лайн, по Интернет също чудодейни билкови добавки, и ти обещават, че като ги приемаш, спираш лекарствата поне за 2-3 години (което е крайно опасно за диабетици и хипертоници!). Даже използват имената и фотографиите на известни наши медици (проф. Младен Григоров) или дори певици (Богдана Карадочева, “страдаща” от гъбички на ноктите…). Т. нар. “вълшебни лекарства” можело и да се върнат на продавача, но само след “приемливи аргументирани причини (?!?)”. Други продават апаратче за сутурация, което реагира… дори и когато го докоснеш с химикалка или молив… Това си е направо ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, за което МЗ вероятно не знае.

Всеки момент да очакваме он-лайн предлагане на ваксина срещу Ковид-19 с гарантирано образуване на антитела поне до живот.

До живот ли ще ни баламосват здравните измамници?

ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Дали няма възможност МЗ да ги контролира изкъсо и да ги санкционира?! В далечното минало в него имаше контрольор-лекар (не си спомням името му), който даваше разрешителни на подобни средства, но го спипаха в далавера с “производители” и го изритаха, макар че трябваше директно да го предадат на прокурора. А сега – колко измамници плачат за разследване и обвинение!

 

ОТИВА СИ И БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

В предаването “120 минути” на бТВ/13 декември излъчиха потресаещ репортаж на Димитър ИВАНОВ за изоставената и разграбена най-голяма на Балканския полуостров Белодробна болница със санаториум в казанлъшкото село Радунци. Като млад журналист съм я посещавал – великолепна, много дълга и просторна 4-етажна сграда с чудесен персонал; имаха си жилищни блокчета, магазини, волейболно и тенис-игрище; вътре оборудването беше повече от образцово: операционна, Рьонтгенов кабинет, физиотерапия с необходимата апаратура.

Днес това здравно съкровище е буквално опропастено. Нямало е кой да плати на двама пазачи, затова те си тръгнали, изоставили са всичко и – иска ли питане? – мародери са оплячкосали де що си харесат; оставили са само рамките на леглата и папките със здравната документация на пациентите (абсолютно забранено съгласно Закона за съхранение на личните данни). МЗ на няколко пъти е провело търг за продаване на сградата, като всеки път са снижавали цената (достигнала е до 1 млн лв), но купувачи не са се намерили. Вече едва ли ще се намери мераклия и за харизването й…

ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Явно, всичко там отива на безвъзвратна разруха. Най-добре би било Санаториумът да се продаде за някаква СИМВОЛИЧНА СУМА, дори и 1 лв. Разбира се, при условие, че новият собственик ще възстанови поне едно крило за лечебно-рехабилитационни нужди. Даваме лош пример с приватизацията на “Кремиковци”, извършена от Иван Костов – за 1 долар, като уговорката беше купувачът да погаси дълговете му. Но без… следприватизационен контрол. Така собственикът спокойно разпродаде огромните цехове за скраб и прибра несметно богатство, подарък от щедрия баш-приватизатор и баш-реформатор, гуру на онзи стоматологичен елемент, който съсипа българското здравеопазване.

Но, както казва проф. Атанас Семов, конституционен съдия: “Корупцията на властта се превърна във Власт на корупцията.”

И защо всичко трябваше непременно да бъде приватизирано след измамилия целия народ Десети ноември? Така опустошиха МОРСКИЯ БАЛНЕОСАНАТОРИУМ за костно-ставна туберкулоза в Свети Влас; и го харизаха на някаква мъглява групировка, която смело го разруши; на негово място построи един хотел-мастодонт, може би с 3000 легла, и скоро се отказа да го стопанисва и го заряза за гнезда на гларусите и чайките.

По “Хоризонт” излъчиха (14 декември) съобщение, че пред закриване е Общинската белодробна болница в гр. Велико Търново. Причината? Легла има, лекари – няма (за сестри и не питаме)! Позната картинка за повечето лечебни заведения в страната. Никой не се е отзовал и на примамката със “солидна” допълнителна премия (точната сума не се съобщи). Да е солидна, да е солидна, колко да е солидна?…

Така преди години закриха Белодробната болница в Смолян.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Съжалявам, ако съм Ви отекчил, но здравеопазването не е само Ковид. Скоро Ви пратих и други предложения. Ваше право е да им обърнете внимание или да ги хвърлите в коша. Бъдете здрав!

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

В предаването “Лице в лице” д-р Мими Виткова засегна някои важни проблеми на системата, за които неведнъж сме писали във в. “Български лекар”, вкл. и лично до Вас. Тя също е на мнение, че и по време на епидемия може те да се поправят, като напр.:

 

# Задължение на новозавършилите на държавни разноски лекари да подлежат на разпределение, а не веднага да изчезват в чужбина, вместо да лекуват своя народ, който ги е издържал;

 

# Макар повечето от ЛЗ да са частни, трябва да има уеднаквяване на медицинските изделия;

 

# Най-малкото странно изглежда ПСР-тестът да се купува от производителя за 18 лв, а да се предлага на хората за 150 лв; това е спекулация с човешкото страдание;

 

Ще Ви попитам още:

 

# Защо електронната рецепта изведнъж стана задължителна и безалтернативна? Нима ОПЛ ще трябва да ходят на домашни посещения с компютър? Ами ако се срине системата (токов удар и пр.)?

Tags: 

Comments are closed.