На вниманието на Министър-председателя Бойко Борисов: Увековечаване паметта на д-р Стефан Черкезов, проф. Александър Чирков и колегите, загинали в битката с КОВИД-19

КОПИЕ: Министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

КОПИЕ: Председател на БЛС д-р Иван Маджаров

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

Изпращам Ви бр. 12/2020 от в. “Български лекар”, в цялата 13-та страница на който са поместени некролози на наши колеги, дали живота си в колосалната битка с Ковид-19. Това е потресаеща не само съсловна, но и национална трагедия; без прецедент в историята на българската медицина! Наистина, буквално се намираме във война, в която падат най-образованите и всеотдайни българи – лекарите!

 

  1. На стр. 2 е поместена репликата “Като пчеличките-войници” със съответното предложение, което вече Ви изпратих он-лайн (за поставяне на съответна Паметна плоча до Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (пред ВМА), където ежегодно на 15 август от 2005 г. насам отбелязваме Деня на Спасението.

 

  1. Добре би било портретите на колегите, загинали в битката с вируса, да бъдат окачени на видни места в лечебните заведения, където те са работили и са се заразили фатално от своите пациенти. Защото робът няма произход, нито историческа и родова памет! Само свободните хора ги имат. След години младите поколения трябва да знаят и помнят героите, които са загубили своя живот, борейки се за живота на своите пациенти, както своите деди, починали от тиф и чума преди векове!

 

  1. На стр. 12 е поместено есето “Изгубихме мъдрец”, където има друго предложение – наименоване на обекти в София (булевард, площад) на имената на нашия най-голям съсловен герой д-р Стефан Черкезов и на наскоро напусналия ни знаменит кардиохирург проф. Александър Чирков. То следва да бъде отправено към Столична община.

Нашата идея в този смисъл е да отправите колективно Предложение до МС: към Наредба 1039/28. 12. 2012/ДВ/28. 12. 2012 (обявяване на 15 август за Ден на Спасението) да се добави допълнението: “В 12 ч. на 15 август в цялата страна с 1-минутно мълчание, придружено от сирени, да се отбележи паметта на нашите лекари, м. с. и други сънародници, загинали при спасяване на хора.” По този начин ще окажем почит и на десетките медицински специалисти, загубили живота си в борбата с вируса. Досега този ритуал се изпълнява само пред въпросния Паметник пред ВМА, но намираме за редно да се прави в цяла България.

 

 

Обсъждане. Това Инициативно писмо бе разпратено до видните адресати седмица преди Бъдни вечер. Досега отговор нямаме.

Т. 3 сме я предлагали многократно, досега без внимание.

Кратко пояснение на т. 2. Във вече далечното социалистическо минало по площадите висяха само портретите на знатни тъкачки, шлосери, монтажници, строители; в които, разбира се, няма нищо лошо и нередно: хората са работили добре, нека да ги знаем всички. В моя Ямбол се виждаха лицата и на борци-републикански шампиони (отборът на “Николай Лъсков” в този спорт беше наистина национален лидер; аз също тренирах там; по-късно му станах и лекар). Но в тази почетна редица нямаше нито един лекар! А тогава в Ямбол имаше знаменити лекари, на първо място – блестящият поливалентен хирург д-р Васил Ковачев (1920 – 1975), чието име върнах години по-късно посмъртно, като предложих (и тя бе приета и осъществена от д-р Панайот Диманов, тогава директор на Окръжната ни болница): да кръстим на него Хирургичния блок. Д-р Ковачев напълно заслужаваше тази почит.

Също – и нашите непрежалими колеги, заразени от своите пациенти и починали от този зловещ вирус.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.