Докога измами от самозвани лечители?

На вниманието на Министър д-р Божидар Нанев
Копие: Маг.-фарм. Александър Янков, изп. директор на ИАЛ
Копие: Доц. Здравка Валерианова, изп. директор на НОЦ

Уважаеми г-н Министър,

Напоследък в някои жълтеещи вестници зачестиха репортажи за псевдолечители и реклами на техните “лекарства”. Ще Ви цитирам само част от изявленията на някакъв проф. Борис Димов (неизяснено е дали изобщо съществува подобен професор, защото поне на дерматолозите той не е познат; не е указано и къде работи той, каква му е специалността и пр.; повече от явно е, че е самозванец и шмекер), който в рекламна публикация под надслов “Откритие. 18 билки премахват псориазиса” твърди следното:

“Тази разработка е уникална и със световно значение. Най-накрая бе намерена удачна формула, която го премахва. Това бе свързано с много изследвания и тестове. Бяха привлечени едни от най-добрите специалисти както от областта на медицината, така и някои от най-добрите билкари. След като съчетахме традицията и науката, стигнахме крайния положителен резултат. Успеваемостта е почти 100%. Външното третиране на псориазиса само с мазила е неправилно и неефективно. Болестта трябва да се атакува и отвътре. Затова освен мехлем лечението включва и смес от 18 билки, които се пият като чай. Името на продукта е “Хербадерматикум”, всеки може да ги поръча на телефони… и да ги получи по пощата с наложен платеж.”

Много добре знаем, че псориазисът е практически нелечим.  

Измамата и подвеждащата реклама тук е повече от ясна за нас, лекарите. Далаверата – също. Незаконността – още повече (едно вещество се признава за лекарство единствено от ИАЛ, след съответните клинични изпитвания и се продава само в аптеки и от фармацевти, а не по интернет и пощата!!).
Не само в жълти, но и в сериозни вестници срещаме възторжени интервюта и публикации за изкуствено нашумялото т. нар. лекарство, разбира се – отново “чудодейно” Антималигноцит, срещу рак. (Наивните журналисти, които нищо не разбират, но вдъхновено пишат и се изказват по медицински въпроси, така и не разбраха, че “рак” изобщо няма; има над 200 диагностицирани онкологични заболявания с различна етиопатогенеза и терапевтична тактика). Прословутият Антималигноцит неотдавна бе категорично отхвърлен от ИАЛ като лечебно средство, а създателят му изобщо не е лекар.

В жълтите издания масово се публикуват интервюта или информации за самозвани билкари и подвеждащи реклами на “изобретенията” им. Т. напр. братя-близнаци, бивши състезатели по тенис на маса, чието образование така и не е изяснено (може би са завършили бившия ВИФ) били изобретили мехлем срещу… простата (не се уточнява за хиперплазия или карцином става дума). Предлагали го и на немския пазар в подобрен вариант… (Интересно, каква е разликата между простатите на германеца и българина.) Разбира се, не се цитира номерът на регистрацията на “вълшебния мехлем” в Германия. Важното е, че като се намажеш веднъж – и проблемът изчезва…

Един бивш журналист е представен като “фитотерапевт и специалист по ирисова диагностика, занимаващ се с изучаване и отглеждане на билкови растения и церене чрез приготвяне на различни видове лекарства от тях”. Впечатляващо, нали? Човекът имал специален апарат за ирисова диагностика – микроскоп, който увеличавал ириса необичайно много; а в ириса всеки орган си имал своето място. И, внимание: лекувал рак на дебелото черво по вълнов път чрез полево въздействие с една билкова програма; болниците обаче нарочно не я искали, защото излекуването на болните не било в техните интереси; за 6 месеца, при упорито изпълняване на програмата,  ракът бил напълно излекуван. Този откровен шарлатанин лекувал с билки и безплодие и какво ли още не.

Намирам, че подобни публикации са обществено опасни, нещо повече – престъпни, защото сериозно увреждат здравето на наивните болни, забавят и влошават лечението им.

Не е ли възможно Медицинският инспекторат към МЗ, а също и ИАЛ и НАП да се занимаят с подобни публикации и явни мошеници, чиито “лекарства”, освен че ограбват хората, несъмнено вредят на здравето им. Явно са необходими и съответните допълнения в ЗЗ и ЗХ със забрана на подвеждащи реклами за лечебни свойства на нерегистрирани от ИАЛ продукти (интервютата в този смисъл също са скрита реклама).

Tags: , , , , ,

Comments are closed.