Защо японците живеят най-дълго?

В момента столетниците в Япония са 50 000. След 20 години броят им ще стигне 1 млн! Тяхна е и най-високата средна продължителност на живота – тя наближава 90 години. Здравните анализатори смятат, че това се дължи не само на морската им храна – риби и водорасли и средната заплата от 3500 долара, а на националната им особеност: никога да не товарят околните със своите проблеми и винаги да са настроени доброжелателно и положително към всичко. Въпреки честите земетресения и тайфуни, двете атомни бомби, Фукушима, липсата на природни залежи и плодородна почва.

Какво да кажем ние, българите, които живеем в земя-рай, с чернозем и мек климат и се самообявяваме за дълголетници, а всъщност сме с най-ниската средна продължителност на живота в ЕС – 70,6 години за мъжете, 78 – за жените?

Ние обичаме да се намираме в лошо и потиснато настроение, да мрънкаме, да се оплакваме, вайкаме и тюхкаме; и то – на глас, товарейки най-близките си, превръщайки се в духовни вампири. Но това е тежък стрес – и за нас, и за тях; а стресът винаги е нездравословен. Той е болестотворен фактор № 1 /следват тютюнопушенето, нерационалното хранене, затлъстяването, обездвижването, битовият алкохолизъм/.

Трябва да възпитаваме децата си от малки на здравословен, ведър, бодър и слънчев начин на живот, да вдъхваме вяра и кураж на народа си.

Как да стане това при един мрачен здравен министър /31-ви подред от Девети септември насам/, който плаши сънародниците си с чували с трупове, нито веднъж не им се усмихна, не ги успокои, а само затягаше като гайка душите им? А по време на 1-минутното мълчание в памет на над 120-те колеги, починали след заразяване от своите пациенти с Ковид, не се присъедини към нито едно лечебно заведение, не произнесе нито дума на преклонение, не съобщи и с какво държавата ще подкрепи опечалените им семейства и сирачетата, останали без героичните си татковци.

Нека поведението му послужи като лош пример за неподражание на неговия приемник, който и да е той и за колкото и време да е назначен.

Comments are closed.