Кашата, която забърка…

22 години от създаването на НЗОК стана повод за възторжена самохвалебствена и самообожествяваща статия от първия й управител, публикувана в сайта здраве.нет. Разбира се, написана във високопарен стил, присъщ на комплексираните виновни хора. Изброява и почти канонизираните първи кадри, с които е започнал да руши дотогавашната здравна система – в частния си зъболекарски кабинет; при това – забележете! – няколко месеца са работили без заплата, милите мамини апостоли.

И нито дума за скъпите-прескъпи ремонти и оборудване на офисите на Централата и РЗОК в страната, за проваления “Аремиссофт”, за дългогодишните му тигели до Следственото, за щедро отпуснатите безвъзмездни 1,3 млрд лв, гласувани по нареждане на гуруто му Костов от послушните сини депутат-продажници, за да подготви материалната база. Здравната система бе буквално изтърбушена и преобърната като ръкавица.

Заваляха обидни коментари, предимно – анонимни, но безспорно основателни. Единствен д-р Георги Ставракев от Пловдив не се скри, доблестно си изписа името и ето строгата му присъда: “22 години терзания и уникални дисбаланси в цялата система. Неефективна ПМП, практически ликвидирани СИМП чрез абсолютно погрешни регулации, улесняващи най-вече хоспитализациите. Липса на адекватно остойностяване в СИМП и БП, в комбинация със строгите лимити за достъп до СИМП-консултации и процедури, силно раздути или абсолютно недооценени КП, каквито няма никъде по света – всичко това доведе до пълен хаос в цялата здравна система. Тя се превърна не в лечебна дейност с доказан позитивен резултат за пациентите и за справедливи възнаграждения за лекарите, м. с. и останалия персонал, а до елементарен и законен начин за забогатяване на новата здравна олигархия в България. Колко надежди и енергия за истинска промяна се пропиляха.”

Ето и други коментари; публикуваме ги, макар и анонимни, защото ги споделяме:

“22 години НЗОК боледува неизлечимо, нападната от корпоративно-олигархични и партийни вируси. Колко крадене беше, колко компютри, ремонти, милиони в чували бяха изнесени. Все отбор айдуци…”

“Твое творение на зъболекаря-политик съсипа българското здравеопазване за вечни времена, обезкости го откъм кадри, доведе го до огромна задлъжнялост на публичните ЛЗ, но и до ограничаване на гражданите до медицинска помощ. Над 20 години системата се гърчи в модила “Семерджиев”. Той остави зад себе си продънена каца, уронен собствен престиж и много размишления без особено практическо значение. Човешка и професионална ерозия в заника на дните си.”

“Какво се правиш на луд и изпадаш в див възторг от стореното злодеяние за целия народ? Зъболекарю, я кажи в коя друга държава болниците са търговски дружества? Никъде. Защото това е нон-сенс, недоучил нещастнико. Твоята клика я няма никъде другаде по света. И кой лекува по КП? Скрий се, че си за затвора.”

“С тази твоя реформа обърна с главата надолу всичко, заличи цели специалности, направи лекарите търговци, сне отговорността от държавата и общините за кашата, дето забърка чрез механизмите за контрол. КП като замисъл са странна и абсурдна приумица. Надут пуяк-комплексар. Да си беше останал зъболекар.”

 

Забъркал е кашата – но пък знае да крещи и вика колко е велик. А резултатите ги виждаме всичките: застаряващ и боледуващ персонал, 3-кратно увеличена хоспитализация /а нали основната цел на реформата беше да я снижи, за да поевтини системата?/, меркантилност, бездушие и липса на съпричастие към пациента, от негова страна пък – срив в доверието към лечителя, масово бягство на младите медици и м. с. в чужбина, най-ниската средна продължителност на живота в ЕС, най-високата заболеваемост и смъртност на българския народ.

С това ли ще се гордееш и хвалиш, мила моя майно льо?

Tags: , ,

Comments are closed.