Кой ще е 32-ят ни министър?

Имаше такъв филм навремето: “Тя танцува само едно лято”…

31-вият здравен министър Ангелов явно ще изкара не повечеот 9 месеца, време, колкото за една бременност.

Доносена или недоносена – преценете само.

С какво ще бъде запомнен? Не може да му се отрече напоритостта и желанието за работа и публични изяви; не се криеше от медиите; даваше редовни и извънредни брифинги, изявления и пресконференции, издаваше заповеди и наредби. Всичките, без изключение – само в една посока: Ковид-19 и ваксини. Нито веднъж не се изказа относно останалите, далеч по-смъртоносни социално-значими заболявания – сърдечно-съдовите, онкологичните, диабета. А поводи имаше достатъчно: 14 ноември /рождената дата на Бантинг, извлякъл и приложил инсулина/ е Ден за борба с диабета; 4 февруари – с рака. Не го чухме да промълвява и дума на 7 април относно причината за смъртта на 120 колеги, покосени от вируса като войници на бойното поле за спасяване на Отечеството; формално участие в 1-минутното мълчание, организирано от БЛС в тяхна памет, нищо не значи. Какви обезщетения ще получат самоотвержените медици и техните сирачета?

Работата с ваксините бе също противоречива. Защо бе нужно те да бъдат посрещани едва ли не със заря и биене на камбани, и екскортирани с полиция; кралски особи ли са, съдържат златни нишки ли? Появи се дори един поп – да се имунизира веднага след министъра; друг – да ги ръси и благославя; цяла самодейна оперета.  АстраЗенека не изпълни договора – министърът правилно прочете гневна заклеймяваща декларация, но така и не стана ясно: ще иска ли неустойка? Така не стана ясно и каква връзка има борбата с вируса и имунизацията с возенето в емблематичната джипка на премиера с рекламна цел разглеждане на пътно-транспортните му постижения.

И, отново: никакво стимулиране на специализацията по педиатрия, инфекциозни болести, патоанатомия, микробиология и останалите дефицитни области. Напълно бе забравена и здравната промоция като надеждна борба срещу нерационалния нездравословен начин на живот и вредностите. Мимоходом бе упомената необходимостта от поне един санитарен хеликоптер /в Румъния са 8; а при социализма имахме цяло звено “Санитарна авиация” към МНЗСГ/. Идеята ни, подета от министъра да увековечим името-епоха на незабравимия Чирков, като го дадем на някой булевард, също потъна в епидемиологично-ваксинационната мъгла.

Рано е да се прави по-цялостен анализ на работата на 31-вия министър.

С интерес очакваме приемника му.

Comments are closed.