Патронен празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“

Медицинският колеж към МУ-София отбелязаха своя патронен празник на 19 март, когато се навършват 178 години от рождението на голямата българска благодетелка Йорданка Филаретова, чието име носи учебното заведение.

На нейния паметник в двора на колежа бяха поднесени венци от ректора на Медицински университет-София, академик Лъчезар Трайков, дмн и директора на колежа, проф. Захарина Савова.

Коя е Йорданка Филаретова?

Активна родолюбка, благодеятелка и радетелка за равноправието на българката в обществения живот. Родена е на 19 март 1843 г. в София, съпруга на изтъкнатия български просветен деец и общественик от Възраждането Сава Филаретов. Преди Освобождението тя отговаря за архива на Софийския революционен комитет, основан от Васил Левски. Участва в Сръбско-българската война като милосърдна сестра и е първата българска жена, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – „Голям червен кръст“. През 1869 г. основава женско дружество „Майка” и женска гимназия. След Освобождението основава благотворителното дружество „Всех скорбящих радость“ (1909) и приют за възрастни хора (1911).

Сградата, в която се помещава Медицински колеж днес, е построена от Филаретова, първоначално като приют, а в началото на ХХ век става училище за подготовка на медицински специалисти. От 2000 г. Медицинският колеж носи името на Йорданка Филаретова.

Comments are closed.