„Епигенетика и сигнализация в стволовите клетки“

В Медицински университет – Варна се проведе първият варненски научен симпозиум на тема: „Епигенетика и сигнализация в стволовите клетки“. Форумът е първата международна научна проява на проекта TranStem, ​финансиран от Европейската Комисия по програма Хоризонт 2020. Проектът цели да издигне научните изследвания в областта на стволови клетки на Университета и в региона до световните равнища.

Проекът  осъществява научни разработки, фокусирани както върху фундаментални изследвания на стволови клетки, така и върху клиничното им приложение за диагностични и терапевтични цели. Към Научноизследователския институт в МУ-Варна е в процес на създаване изследователска група от изтъкнати учени в областта на транслационната биология на стволовите клетки, ръководена от д-р Манлио Винчигуера, д.м.

В рамките на два дни изтъкнати лектори от Университета в Единбург, Центъра за геномна регулация (Барселона), Университета Queen в Белфаст, Международния център за клинични изследвания (FNUSA-ICRC), Университета на Лайден и други престижни научни институции обсъдиха и илюстрираха най-новите основни концептуални и методологични постижения в областта на ембрионални, възрастни и индуцирани плурипотентни стволови клетки.

Tags: 

Comments are closed.