И българин – в кралското хирургическо дружество!

Както съобщихме още през лятото м. г., вече имаме първия българин-член на Кралското хирургическо дружество: това е д-р Петър Александров Червеняков, завършил медицина в София с пълно отличие, гръден хирург в Центъра по торакална и сърдечна хирургия в Лийдс, син на доц. Александър Червеняков, дмн, началник на Първа хирургия, “Пирогов” и проф. Татяна Червенякова, изп. директор на Инфекциозна болница “Проф. Иван Киров” – София. Съименик е на своя дядо, създателя на гръдната хирургия в България, най-възрастния у нас началник на Клиника (в АГ-болница “Св. София”, бивша “Тина Киркова”) – проф. Петър Червеняков (85).

През месец януари т. г. младият ни колега е получил своята титла на тържество в Лондон, където ректорът на Кралския хирургически колеж и председател на Кралското хирургическо дружество е приветствал и бащински прегърнал единствено него от останалите новоприети членове (до един от Англия и бившите й колонати Нова Зеландия, Канада и Египет), като най-добре представилия се от всички тях на приемния изпит. В момента му е одобрена и темата за дисертация “Ранна диагностика на белодробния карцином е хирургическото му лечение”.

На тържеството, което се провежда за двестотен юбилеен път, са присъствали родителите и знаменития му дядо.

Новината научихме именно от проф. Петър Червеняков, който, все така жизнен, общителен и подвижен, продължава ежедневно преглежда и оперира своите болни. Неотдавна в Клиниката го е посетил пациент от Перник, опериран преди 32 години (!!) от него по повод белодробен рак – просто да се видят и да му благодари. (Има ли по-голяма радост за Лекаря и Хирурга?!)

“Човек колкото повече работи, толкова по-дълго живее!”, е простичкото кредо на професора, щастлив баща и дядо. И още: “Лекарите не обичат да се пенсионират, защото тогава се чувстват излишни. А ние сме свикнали да бъде полезни, това е признанието и съдбата ни, която сме си избрали!”.

Споменава за проф. Хернани, шеф на Онкологичния институт в Мелбърн, който не спира да работи и оперира до 104-годишната си възраст. Тогава го пенсионират и той, силно обиден, изпраща гневно писмо до Лекарската камара на страната, защото чувства, че още знае и може да спасява хората, и протестира, задето лишават него от това чудесно удоволствие, а тях – от помощта му!

Да пожелаем същата щастлива съдба и на знаменитата българска хирургическа династия Червенякови!

Tags: , ,

Comments are closed.