Прочетено…

“Фердинандовата самозабрава се крепеше на нашето унижение пред него. Нашата сервилност, робска покорност и послушност издигаха този неуравновесен тип. Мигахме пред самовластието му, глупашките му махове и дори пред греховете му.”

 

Добри ГАНЧЕВ, 1885 г.

 

“Днес имаме хора като Безос, Мъск, Сорос и Гейтс, за които насочването на света в желана от тях посока на базата на огромните им богатства е ежедневна реална възможност. Те играят с нас играта на свършените факти – свършени от силата на парите им. С тези пари си купуват всичко, което им е необходимо: експерти, славославещи гениалността на този, който ги е наел, политически решения, реализиращи любиталските пристрастия на големия “Чичко Паричко”, законодателства, превръщащи ексцентричните им хрумвания в закони, на които милиони, милиарди хора трябва да се подчиняват. За всички нас, обикновените хора, не е възможно да оспорим техните желания, материализирани в обществените реалности. Най-малкото – не можем да си платим достъп до тези нива, на които се водят реалните спорове за собственните ни настояще и бъдеще. Ако въобще такива спорове се водят. Следствията от това са все по-видими в света на постистината и постдемокрацията.”

 

Огнян МИНЧЕВ

 

 

 

 

“Българите са много неуки, но самонадеяни. Всеки иска да стане министър.”

 

Константин ИРЕЧЕК

 

“Партията без членове може да остане, но без кандидати за министри – никога!”

 

Ст. Л. КОСТОВ, комедията “Големанов”

 

 

“Един доказан тотален некадърник нарича по БНР глупаци и тъпи всички, които настояват ЛЗ да не са търговски дружества. Той изпада в хистерия, когато обяснява колко лоша е системата “Семашко”, а се прави на глух и сляп, че държави като Франция работят по нея. Но Семерджиев беше удостоен от Радев с пост вицепремиер. Не може да не си спомняме скандала около неговия амбициозен натиск проф. Асена Сербезова да назначи негово протеже в ИАЛ. Време е за нови министри и от нафталина изпълзяват старите чудовища.”

 

Елена БАНОВА

 

 

“Единственият бизнес, който е останал в България, е властта. Тя е единственият бизнес, който чрез усвояване на публични средства, усвоява печалби – а те се разпределят между не повече от 50 човека. Роди се елит, който произтича и се самопроизвежда чрез обслужване на чуждоземни глобални интереси. Ние загубихме целостта на нацията си – имаме България тук и прокудена по целия свят. Загубихме най-важния суверенитет за една нация – образованието. В момента в света тече ментална война – за контрол върху съзнанието на народите..”

 

Димитър НЕДКОВ

 

“Няма по-голям душманин на света от богат българин! На чуждите – гъзодавец, на своите – жесток изедник. Брате, человеческий свят ся лесно превръща в зверилник! Оставиш ли тези алчни маймуни да се ширят на свобода, те превръщат человеческий свят в зверилник! Защо не могат се награби, алчността им няма край. То, разумей ся, друго говорят – че собственост е свята, и прочия. Но само тяхната е свята, твойта не е. Твойта те ще я грабнат при първа възможност.- Ей, тез на са превърнели света в зверилник. А в зверилник как ся действува? А ти с хищниците що правиш? Гониш ги с вълкодава. А пък и народът е един – у урва скача, понеже тъй му рекли!

Лъжовен свят, чувал е стари хора да казват. Но той е и насилнически тоже. Кога влизаш в нога с лъжците, действай с лъжа, срещу измамниците – с измама, срещу насилниците – със сила. Блъскай ги яко! Старозаветен бъди – там истина голяма има. Всекиму своето, и око за око, зъб за зъб и тъй на-подир ще постигнеш правда.

Но ако просто тъй седиш и претърпяваш, не ще нищо промениш, и само на Бога ще се уповаваш. Но Бог ще ти въздаде в другото марство, не в туй. В туй ти трябва сам да си въздадеш.

 

Г. С. РАКОВСКИ

Comments are closed.