УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна успешно премина през предизвикателството на кризата Ковид-19

67 617 пациенти са лекувани в болницата от началото на 2020г. до момента, 6 717 от тях с Ковид-19

УМБАЛ „Света  Марина“ ЕАД – Варна приключи 2020 г. с положителен финансов резултат и без просрочени задължения, става ясно от отчета на най-голямото лечебно заведение в Източна България. Университетската болница премина през голямо предизвикателство, като пое най-голямата тежест на COVID-19 кризата в региона, поради необходимостта от достъпно, своевременно и качествено лечение на инфекциозни заболявания. От началото на пандемията на първа линия работи  мултидисциплинарен екип, който води ежедневната борба с коварното заболяване.

В периода 01.01.2020г. – 10.06.2021г. са лекувани 67 617  пациенти, от които 6 717 с COVID-19. В зависимост от актуалните здравни потребности на населението, в лечебното заведение бяха обособени 423 болнични легла за пациенти с Covid-19, от които 59 легла за интензивно лечение. Бяха трансформирани 19 структури, а в пиковете на инфекцията се диагностицираха и лекуваха над 500 болни на ден. От месец август 2020г. на територията на Клиники по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина“-Варна е разположен и Координационен център, обслужващ населението от региона и страната.

За обезпечаване на лечебно-диагностичната дейност през пиковете на пандемията над 300 лекари, медицински сестри и санитари от други структурни звена се включиха в борбата с инфекцията. Създадената перфектна организация позволи успоредно с лечението на пациенти с COVID-19, болницата да продължи да оказва спешна медицинска помощ и на нуждаещи се със заболявания по профилите на разкритите клинични структури. Преминалите пациенти през спешните отделения за този период са 54 311. Признание на обществото към достойния труд на медиците от УМБАЛ „Св.Марина“ бе колективната награда „Варна”, която бе връчена  за изключителен професионализъм при организацията, координацията, диагностиката и лечението на пациенти с COVID-19 от Варна и Североизточна България.

Варненската университетска болница е втората по големина в България. В нея работят 2 003 служители – 32 професори, 56 доценти, 36 главни асистенти, 153 асистенти, 693 специалисти по здравни грижи и 652 друг персонал, като непрекъснато се инвестира в кариерното им развитие. Благодарение на стриктно спазваните противоепидемични мерки се ограничи разпространението на инфекцията сред персонала.

Успоредно с предизвикателствата на кризата продължи изпълнението на мащабната инвестиционна програма, като основно се реконструираха и оборудваха клиниките по анестезиология и интензивно лечение, неврохирургия, ревматология, кардиология, клинична лаборатория, референтна вирусологична лаборатория, кислородна инсталация, инсталирани бяха най-модерните компютърен томограф, ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер в България.

Tags: ,

Comments are closed.