Търси се!

Избухналият скандал с 14-те съмнителни бъбречни трансплантации в Болница “Лозенец”, откровено намирисващи на международна конспирация, породи немалко въпроси.

  1. Ако хирурзите и анастезиолозите са знаели, че тези операции са криминални, защо са ги извършвали? Не са ли се страхували, че стават престъпници?
  2. Какъв дял от 100-те хиляди евро, за които се твърди, че са стрували “на черно”, те са вземали лично /естествено, без ведомост, данъци и пр., което пак си е закононарушение//?
  3. Отделян ли е процент за болницата – ползват се нейните операционни зали, апаратура, осветление, климатици, консумативи; това струва пари, нали?
  4. Бившият злополучен директор на ИАМН се измъкна с обяснението, че реципиентите и донорите имали нотариално заверени удостоверения за близко роднинство, макар да е повече от ясно, че няма как богатият чичо от Израел, Германия или Австралия да има племенник-бедняк в Украйна или Молдова? Тези нотариуси, които са заверили удостоверенията – документи с невярно съдържание! – също подлежат на прокурорско разследване! Е, от ИАМН потърсили ли са разследващите органи или наивно са се предоверили на отвсякъде съмнителните удостоверения?
  5. Прав е председателят на БЛС, че Законът за съсловните организации на лекарите не му дава необходимата тежест. Добре помним заканите на вносителя му – тогавашният ни председател и депутат д-р Игнатов, който тръбеше наляво и надясно, че организацията ще се саморегулира и ще се самоизчиства от недостойни колеги. Но БЛС няма право да отнема лекарски права на явно провинили се нейни членове, по-скоро – да ги изключва от редиците си за определено време, което автоматично ги лишава от тях; поне досега не е известен подобен случай – а мотиви, уви, е имало неведнъж. Да, гарван гарвану око не вади, но – както и в този случай, има крещящи данни за криминално деяние. Почти никакво права няма и Централната комисия по професионална етика – освен да прехвърля получените жалбита на съответните РЛК за разглеждаве; повече от ясно е, че местни лекари никога няма да санкционират свой колега, с когото работят рамо до рамо. Несъвършенствата на ЗСОЛС трябва да бъдет разгледани от Здравната комисия на следващото 46-то НС, и УС спокойно би могъл да внесе там своите предложения.

Иначе призивът “Търси се!” нарушителя на здравните закони ще остане да си виси безрезултатно во веки веков.

Comments are closed.