Рош – водеща фармацевтична компания в областта на онкологията – отбелязва Световния ден за борба с рака

На 4 февруари всяка година се отбелязва Световният ден за борба с рака, което включва откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания.

• Ракът е водещата причина за смъртност в глобален мащаб. Всяка година 12 милиона души се диагностицират с някакво раково заболяване и 7,6 милиона хора умират от рак;

• Една трета от всички ракови заболявания могат да бъдат излекувани, ако се диагностицират навреме и се приложи адекватна терапия;

• Онкологичните заболявания представляват около 17% от всички болести, докато разходите за тях достигат едва 7% от всички разходи за здравеопазване.

Рош е най-големият производител на лекарства и диагностични продукти за ракови заболявания в света. Компанията предлага 5 безпрецедентни иновативни противоракови лекарства, които доказано удължават живота на пациентите с шест вида тумори – рак на гърдата, белия дроб, дебелото и правото черво, стомаха, бъбрека, панкреаса, както и на раковите заболявания на кръвта не-Хочкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия. Доказателство за ползите от тези лекарства е броя на  пациентите, които се лекуват с тях. В България за миналата година 4 от лекарствата на Рош България в онкологията са в челната десятка от най-предписваните такива по данни на компанията за пазарни проучвания IMS Health. Две от тях попадат в десетте най-използвани лекарства между всички лекарствени групи.

Рош има и едни от най-обещаващите разработки в сферата на фармацевтичната индустрия. Примери за това дават клиничните проучвания при лечение на рак на простатата, яйчниците и стомаха, както и с най-новото лекарство на Рош за лечение на рак на гърдата, което показа много добри резултати във фаза II клинични проучвания.

Всяка година Американското дружество по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology – ASCO) прави независим преглед на прогреса в изучаването на рака и идентифицира стъпките (или етапите), които имат най-значително повлияват грижите за пациентите:

За първи път, за прицелно лекарство, което до сега се прилагаше широко за лечение на ХЕР2 позитивен рак на гърдата,  се доказа, че е ефективно и при рак на стомаха и може да доведе до удължаване на преживяемостта с 26% на пациентите, чиито тумори показват висока експресия на ХЕР2 протеина. Това откритие промени, като цяло, диагностичния и лечебен алгоритъм при рака на стомаха.

Друго революционно откритие е ново лекарство срещу  злокачествен меланом, заболяване с доста песимистична прогноза, за което от много години не е откривано ново и ефективно лечение. Новото лекарство е прицелено в генетична мутация на рака, която се среща при около 60% от меланомите и до 8% от всички други тумори. На база наблюдавания значителен отговор към лечението във фаза І на клинично изпитване, с лекарството може да започнат регистрационни изпитвания при показание злокачествен меланом. Много е важно, че заедно с лекарството се разработва и диагностичният тест, който показва, кой пациент е подходящ за лечение с него.

За Рош

Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е една от водещите световни компании в здравеопазването, работеща в сферата на фармацията и диагностиката, ориентирана към изследователска дейност. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в областта на онкологията, вирусологията, възпалението, метаболитни заболявания и заболявания на централната нервна система. Рош е световен лидер и в ин-витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични способи, които допринасят за подобряване здравето и качеството на живот на пациентите.

През 2008 г. са инвестирани над 9 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. В Рош работят приблизително 80 000 души. Дженентек, САЩ, е член на групата, изцяло собственост на Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония.

Tags: 

Comments are closed.