На вниманието на Президент Румен Радев: Относно здравно-духовната политика и предпазването от болести

КОПИЕ: Министър на образованието акад. Николай ДЕНКОВ

“Външните, чуждите врагове не бяха толкова опасни, защото те не можеха да затрият окончателно цял един народ. Много по-опасни бяха вътрещните, своите. Ония некадърници, шарлатани и мародери, които бяха заграбили всичко в свои ръце, разпиляваха безразсъдно народния труд и спечеленото с реки от кръв, ръфаха безмилостно народната снага, сееха поквара.

Димитър Талев

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

Днес положението с народа ни е катастрофално, и то се вижда с просто око. Демографски намаляваме главозамайващо – със 70 000 души годишно (120 000 починали срещу 50 000 новородени, близо 40% от чиито родители са с небългарско самосъзнание!); най-ниска средна продължителност на живота (70 години за мъжете, 78 –  за жените; при 6-7-8 повече за останалите страни-членки на ЕС), най-висока заболеваемост от социално-значими заболявания; най-висока смъртност и от тях, и от Ковид-19.

Но ето я статистиката, която със сигурност ще ви стресне:

Населението на България през 1946 г. е 7 029 349 (и това – след участието ни на фронта, където сме загубили 30 000 убити, ранени и безследно изчезнали; 28 000 екзекутирани без съд и присъда от комунистите в първите 6-7 седмици след Девети септември и 26 000 избити в Кървавата Коледа/6-7 януари 1945 г. в Македония от сръбската УДБА, защото са отказвали да се пишат македонци;

1985 – 8 948 649;

2020 – 5 043 186.

Печалната равносметка: минус 3 905 463, т. е. намаление с 43,64% в сравнение с рекордната 1985 г.

 

Ще се спра и върху

Социално-значимите заболявания. Те са:

# сърдечно-съдови – хипертония (1/3 не знаят, 1/3 знаят, но не се лекуват; само 1/ знаят и се контролират, инфаркт, инсулт (тук сме печалните световни “шампиони” – защото по селата няма кой да мери кръвното налягане и да го лекува);

# онкологични (5 000 новодиагностицирани от рак на дебелото черво, по 4000 – от рак на белия дроб и на млечната жлеза; предимно във II-b или III стадий, които са почти нелечими; само 10% се откриват в напълно лечимия I стадий);

# диабет (8-9% диабетици или предиабетици, поне половината от които не знаят и не се контролират);

# белодробни (ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест, защото половината българи са пушачи от ранна ученическа възраст!);

# психични (тук спада и хроничният алкохолизъм);

# външни причини (злополуки, самоубийства).

 

За здравеопазване се отделят ок. 4,5% от БВП, вместо поне 7-8, както е в останалите страни-членки. Изтичат огромни средства – поради свръххоспитализация. Новозавършилите лекари бягат навън, останалите тук все повече намаляват и застаряват. След т. нар. “здравна реформа” на Костов – Семерджиев здравеопазването стана фактически поголовно хоспитализиране на възможно повече пациенти – защото там са парите. А уж идеята й беше намаляването й. Скандално известно е, че директори на болници получават по 60-70 000 лв заплати. Това ли ни беше необходимо: бързо и лесно забогатяване на шепа управници и източване на обществените средства от Касата! Затова изникват нови и нови частни болници – и веднага се лепват за вимето й.

Добре би било лечебните заведения да не се регистрират по Търговския закон. Не ми е работа да подсказвам на финансистите как да го направят, но азбучната истина е, че където влезе Търговията, Медицината излиза.

 

Като социал-медик заявявам:

Основното средство за намаляване заболеваемостта и смъртността от социално-значими заболявания е провеждането от най-ранна възраст на превенция (предпазване!) от тях.

Превенцията обаче не носи пари, в нея няма бизнес, затова никой не й обръща внимание, да не говорим за фармацевтичната индустрия, която е най-печелившата. Министерството на здравеопазването нехае за предпазването от болести, въпреки че – както е заложено в името му: преди всичко трябва да пази здравето на народа; да не се  стига до заболяване, оттам – до колосални разходи за лечение. Проста истина, която се съдържа и в Хипократовата клетва: “…Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.”, както и в Кодекса по професионална етика, чл. 60 от който гласи:”Лекарят е активен член на обществото, съдейства за популаризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена.”

В изпълнение на това направление подготвих кратък текст “Здравно-духовна култура”, който е качен на сайтовете на БЛС, БЧК и Медицински университет – Пловдив.

Надявам се на покрепа от държавниците ни той да достигне до повече деца и техните учители и родители.

 

Друга опасност за младото поколение, освен почти пълната липса на здравни знания и навици (все повече от тях пушат, употребяват алкохол и наркотици, затлъстяват, агресивни са един спрямо другиго, заболяват от венерически болести, ученичките забременяват и правят аборти) е и изчезващото родолюбие и историческа памет. А народ без историческа памет е обречен! МОН целенасочено изхвърли от учебниците им най-родолюбивите текстове, като най-българската книга – “Записките по българските въстания” на Захарий Стоянов, “Епопея на забравените” на Вазов, стихотворенията на Ботев, песните на Чинтулов, народния епос (“Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и “Еничари ходят, мамо”),; не се изучават освободителните борби, Априлското въстание; Левски се споменава мимоходом, Петлешков – никак; сякаш трябва да се срамуваме от литературата, националните си светини и герои и от историята си.

Думи като “мама”, “татко”, “Родина”, “Отечество” изглежда станаха срамни и май скоро ще трябва да ги заменяме с позорните “Родител-1” и “Родител-2”, защото са ни препоръчвани от Брюксел?

 

За децата ни написах учебно помагало по здравно-духовна култура – “Мила Родино”: съчетание на здравни знания и навици с историческа и религиозна култура; издадох го със спомоществователството на големия патриот проф. Иван Гаврилов, който лично разпространи целия му тираж – 1000 бройки в училищата. От МОН не му обърнаха никакво внимание.

Заедно с БЛС, БЧК и Медицинския университет – Пловдив обявихме 25 ноември, Деня на св. Климент Охридски, за Ден на българската здравно-духовна просвета и култура. Надяваме се на Вашата подкрепа за разпространението му и .въвеждане на задължително обучение по темата.

 

Намираме за необходимо за бъдещето на нацията и

 

Смущаващ е и грубият неприкрит натиск на еврочиновниците да ни наложат противоконституционната и целяща опорочаване на децата ни Истанбулска конвенция. Това е грубо вмешателство в българската народопсихология и не само унизителен, но и опасен за оцеляването на България опит за преобразуване на исконните ни национални и християнски ценности. Бруталното пречупване на националната ни същност чрез тази посредством тази ужасна, с нищо непредизвикана и нежелана от целия ни народ революция в културата, завещана от дедите ни, застрашава него и държавата. Ако допуснем регламентираното в ИК обучение по перверзии (вкл. най-гнусната от тях – инцест!) , обучение в… онанизъм от най-ранна възраст, избиране между… 33 пола (само не и мъжки или женски!), презрение към родителите и Отечеството, то ще унищожим собствената си ДНК. Свещен дълг на всички нас е – наистина фанатично! – да пазим децата си от попълзновенията на джендър-културата, внушавана от ИК!!,Никой не иска насилие над жените и децата, но тя лукаво и демагогски използва тази тема, за да въведе, всъщност, насилие над децата, давайки права на НПО със съмнителен произход да ги отнемат, по свое усмотрение, по еничарски, както страшната гестаповска норвежка Барневерн, от родителите им и да ги предава в ръцете на приемни семейства, някои от които – хомосексуални, без те да знаят къде се намират собствените им деца.. И на какво ще ги обучат там? На еднополови бракове и извращения, т. е. на невъзможност да се възпроизвеждат; зловещата цел на невидимите рептили, решили да затрият християнските ценности и цивилизования свят.

Да предложим на Парламента да изготви и приеме Закон за нравствеността, чрез който да се ограничат възможностите за попълзновения на джендър-агитаторите в училищата. Нека да поканим на разговор и ЛГБТ-обществото; да се разчерем като българи: защо предизвикват обществото и му причиняват стрес и безпокойство, като смущават обществения ред; какво им липсва, за какви права говорят – някой гони ли ги, не ги приемат на работа ли, уволняват ли ги, за да ги защитим?.Тези хора са само 1,5-2% от обществото, но са наши сънародници и ние трябва да ги уважаваме, но нека това бъде взаимно! Ако обичат, да не се занимават с децата ни!!

Защото – изтървем ли децата си, завинаги ще изтървем България!

А “Изтървем ли България, изтървали сме всичко” (Хайтов).

 

Бъдете здрави!

 

 

д-р Тотко Найденов, специалист по социална медицина, баща на 4 деца, дядо на 6 внучета, член на Централната Комисия по професионална етика при БЛС, автор на над 50 документално-публицистични, белетристични и здравно-просветни книги, член на Съюза на българските писатели

 

София, 1 декември 2021 г.

Tags: , , , ,

Comments are closed.