Д-р Стоян Георгиев, уролог, “Пирогов”: В България е страшно да си болен!

В България е страшно да си болен! Здравната каса и КП сложиха край на стария модел на отношения в медицината, но не създадоха нов. Вместо да е лекуван, пациентът е превърнат в счетоводна бройка, а лечението – в манифактура.

Премахването на Здравната каса няма да реши проблемите. Нищо няма да се промени, докато целта е да се приберат парите, а не качеството на лекуването. Над 30 директори на болници вземат по 1 млн лв годишно. Милионерите не искат реформи.

Липсват определени специалности – инфекционисти, педиатри, епидемиолози. Сега епидемията ни се обяснява от математици, които ни казват колко хора ще умрат.

Системата е силно дебалансирана. Никой никъде не чака болния с идеята да му помогне в максимална степен.

Щом схемата е да вземем парите с писане и отчет на хартия, а не качеството на дейността, нищо няма да се промени. Дори не си купихме и един санитарен хеликоптер.

Изморихме се от говорене, а никой не ни чува.

 

ОБСЪЖДАНЕ. Ще възразим: НЗОК и КП създадоха нов модел: медицината отдавна не е хуманна, а бакалска. Въпроса с недостига и липсата на отделни специалности и ние нееднократно сме го повдигали; да не говорим за острата необходимост от превенция – но и нас никой не ни чува.

Изисква се стабилно и добро заплащане труда на лекарите – но на добрите лекари! Защото, уви, нека честно да си го признаем: не всички са добри…  И колкото и да не ни се иска, и в България ще се въведе американският модел: заплащането на труда и изкуството им ще зависят от мнението на пациента. Така наистина ще се сбъдне стигмата на пишман-реформаторите от началото на 90-те години “Парите следват пациента”.

С възхищение и почит към добрите лекари: ЧНГ!!

И нека здравето и обичта не напускат вашия дом!

 

Тук ще публикуваме и мнението на Иван Димитров във ФБ, с което сме напълно съпричастни:

“Парите са корените на всяко зло. поради това изкушените от тях плащат висока цена. Алчността убива благодетелите, прогонва радостта и мира в душата, сърцето и ума. А онзи, който няма мир в сърцето, няма мир и в дома си и сред обществото.”

Алчността е сред 7-те смъртни гряха, определени от Папа Григорий Велики през 590 г., заедно с гордостта, гнева, завистта, лакомията, леността, похотта.

А прави ли ви впечатление колко бързо погрозняват и се състаряват алчните ни държавници, които до вчера са си пълнили чекмеджетата?

Tags: 

Comments are closed.