На вниманието на г-н Емил Хумчев, Областен управител на Област Смолян: Патронаж на 24-те Чилови дни. Развитие на родопския здравно-духовен туризъм

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХУМЧЕВ,

Честитейки Ви Новата 2022 година и назначаването Ви за Областен управител на любимата ни Смолянска област, Ви отправям следните две предложения.

На 28 май, събота, от 12 ч. в Къщата-музей “Проф. К. Чилов”, с. Славейно, обявено от нас за Свещено място на българската медицина, съвместно с БАН, Медицинския университет – Пловдив и Централната Етична комисия при БЛС ще отбележим традиционните 24-ти Чилови дни, посветени на делото и паметта на най-бележития клиницист-енциклопедист на България чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955).

Ще организираме и Научна сесия относно диагностиката, лечението и, най-вече – възстановяването при Ковид-инфекцията, за което още м. г. сме посочили именно Родопите. Каним Ви да приемете патронаж над събитието. При това положение ще имате право да поканите и министъра на здравеопазването, министъра на туризма и посланика на Австрия (проф. Чилов се е дипломирал във Виена), евентуално с постъпки за спонсориране ремонта и поддръжката на единствената у нас Къща-музей на лекар .Би могло да стане едно бляскаво здравно, медицинско и научно събитие, под Ваш патронаж.

Неведнъж сме разговаряли относно изключителните възможности на Родопите за възстановяване след Ковид и всякакви други болести, както и за предпазването от тях – най-вече стрес (почти всеки българин!), онкологични заболявания (350 000 диспансеризирани в България!), леки форми на хипертония (всеки 3-ти българин) и диабет (9-10% от населението).

Смолянска област изобилства с подходящи за целта селски хотелчета и именно там трябва да се развива нашата стара идея Родопският здравно-духовен туризъм, за център на който сме обявили с. Момчиловци (обозначено е със съответния надпис пред него). Така ще увеличим притока на туристи и на десетките хиляди преболедували към тези бази. Нужна е обаче целенасочена и последователна рекламна кампания, за която ще разчитаме на съдействие от Министерството на туризма. (За да бъда максимално полезен, бих могъл да изпълнявам на граждански договор длъжността “здравен консултант” към Областта или Министерството на туризма.)

Comments are closed.