Зоопарк с… хора

Брюкселските прескъпо платени чиновници много обичат да наставляват туземните си поданици от Източна Европа, особено що се касае до човешките права, търпимостта към различните и пр. европейски ценности, които определят за исконни.

Да, ама не.

Още на Световния панаир в Париж/1878 са показвани в клетка… живи негри. По-късно, на Световното изложение/1889 г. в специален Зоопарк (в клетки, като животни!) са представени цели 400 туземци от френските колониални територии в Африка; посетителите са 28 млн, нито един от които не надига глас срещу тази варварска безчовечност!

Открити и масово посещавани са подобни зоопаркове и в Базел, Варшава, Барселона, Милано, Торино, Антверпен, Лондон, Брюксел и Берлин (в тамошното “село Негро” височайши зрители са император Вилхелм II и Бисмарк, който дори попитва, сочейки негъра и горилата до него: “Кой там е човекът?”…).

Това падение на цивилизацията се повтаря и на Световния панаир/1931 г. в столицата на модата и разврата: за 6 месеца – 34 млн посетители, също безмълвни – но пък се кикотят и подхвърлят банани и вафли на черните немити дечица, сякаш са маймунки. В зоопарка в Хамбург умират 27 от тези клетници само през периода 1908 – 1912 г. – от студ и недохранване.

След Първата световна война постепенно затварят тези позорища – не заради хуманност и срам, а защото хората са обеднели и нямат пари да си купят билети, оттам – недостигат средства за изхранването на “експонатите”… В Германия биват забранени от… Хитлер; вероятно – поради същата финансова причина. В Торино и Базел обитателите им са освободени чак през 1935-36 г.

Последният човешки зоопарк съществува в Брюксел чак до 1958 г…

Е, потомците на тези ли хора (много от тях със сигурност са водили били водени като деца пред клетките; не си ли го спомнят?) ще учат нас, следовниците на възрожденците, априлските въстаници и опълченците от Шипка) на човеколюбие?

Както се казва – нещо не ми се връзва…

Comments are closed.