Песъчинки в окото

“Ще дойде време, когато умните ще мълчат, глупаците ще говорят, а бандитите ще се обогатят.”

Иво Андрич

(ОБСЪЖДАНЕ. Това време някога излизало ли е от България?)

“Нашето Възраждане са го правили твърде самобитни хора. Те не са били от знатни родове, с традиции от много векове, но са го направили по един много добър начин. Тези хора, благодарение на личните си качества, са изнесли едно равнище, с което можем да се гордеем. Показателно е, обаче, че този стремеж се е проявил, когато сме били под турска власт, докато след Освобождението обществото влиза в ролята на палач на тези хора, а по този начин – и на стремежа към нанието.

Мога обективно да кажа какво ставаше с науката в България. Първо, тя се правеше предимно от хората, които се занимават с нея, и си оставаше в немалка степен единствено за самите тях. Докато в Англия видях как науката се мотивира от обществото и се прави предимно за него. В същото време не се изключват и тези, които я правят – задоволяват се техните потребности, изживявания, проблеми. Трябва да им се осигури всичко по веригата.”

 

Проф. Иван Черноземски, от книгата “Науката – новите тенденции”.

 

(ОБСЪЖДАНЕ. При едва 0,2-03% от БВП, който държавата ни отделя за науката, то каква наука може да се прави?! Отделен е въпросът: кой ще се занимава с нея, при тези символични заплати и пълна липса на условия?)

 

 

“Сега ракът е най-митологизираната болест. Навремето такива са били проказата, холерата, едрата шарка. Мястото им заеха ракът и СПИН. Сърдечно-съдовите заболявания са много по-разпространени, много повече хора страдат и умират от тях, но човечеството не е така наплашено – за рака се носи славата на нещо най-лошо.”

 

Проф. Иван Черноземски, пак там

 

(ОБСЪЖДАНЕ. Книгата е излязла преди 20 години. От две години целият свят говори само за Ковид-19 и неговите варианти. Няма инфаркт, инсулт, хипертония, рак; няма Единната класификация на болестите, съдържаща 10 000 нозологични единици. Медицината днес е единствено Ковид, Ковид, Ковид… Има ли тогава необходимост да се изучава етиологията и лечението на другите?)

 

 

 

 

 

“Нам нужни са ни храбреци –

задават се барутни жътви.

Поне станете вие, мъртъвци,

защото живите са мъртви.”

 

Пейо Яворов

(ОБСЪЖДАНЕ. Този куплет трябва да бъде изписан на фасадата на Народното ни т. нар. събрание.)

 

 

По Алеко

“Не си ли с тях, спукана ти е работата. Па и мене нали ми се иска – я депутат, я кмет да ме изберат. Келепир има в тия работи. Хората пари натрупаха, знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапката – дявол не може те избра! Тъй е. Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам.”

 

Алеко Константинов, “Бай Ганьо на гости у Иречек”.

 

ОБСЪЖДАНЕ. Цялата истина около политическия живот в България от Освобождението до днес е в тези 7 изречения, написани от гениалния Алеко преди 130 години (преди да си го убием…). Нищо ново под слънцето ти, Майко!!

 

 

“От две нощи гледам как падат звезди и си пожелавам ред красиви неща. А то – не било звезди, ами комшията отгоре си хвърля фасовете.”

 

Таня Богданова, ФБ

 

“Възрастта над 50 си има своите недостатъци и предимства: не виждаш малките букви отблизо, но виждаш големите идиоти отдалеч.”

 

Павлина Павлова

 

“Дай на умния акъл, за да ти стане приятел. Дай на глупака акъл, за да те намрази.”

 

КОНФУЦИЙ

 

“Само двама обичащи се създават дом. Всичко друго е кухи стени.”

 

Блага Димитрова

 

“Кажи на човека една хубава дума и повече не мисли. Как ще постъпи той, дали я заслужава, това на те интересува. Този човек не се е родил, за да те разбира. Никога не изисквайте от хората, с които дружите, да бъдат като вас. Не настъпвайте никого. Нито с мисъл, нито с чувство, нито с постъпка. Ако се отнасяш зле с някой, ти пакостиш на себе си.”

 

Петър Дънов

“Понеже няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве.”

(Лука, 8:16-17)

Tags: , , , , ,

Comments are closed.