МУ-София изпрати Випуск 2021 г.

На церемонията присъстваха Румен Радев, Илияна Йотова, Кирил Петков и Йорданка Фандъкова

579 млади лекари от Медицинския университет положиха хипократова клетва. Сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от абсолвентите се дипломират с пълно отличие и на церемонията им бяха връчени тържествено отличията “Златен Хипократ”. Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът на република България Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Въпреки изпитанията, пред които са изправени работещите в здравната система у нас, в края на следването си половината от завършващите лекари са заявили, че искат да останат в България.

Президентът заяви, че е налице амбиция за промяна на здравния модел у нас, като отбеляза предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Румен Радев, планът цели максимална достъпност на здравните грижи, внедряване на съвременни технологии и професионална реализация на младите лекари в България. Проектите предвиждат създаване на спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти, изграждане на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, дигитална платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.

Държавният глава съобщи, че със съдействието на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа“ президентската институция ще разработи и предложи на Министерството на здравеопазването идеен проект за създаване на Национален детски рехабилитационен център при изграждането на детска болница.

Колко обаче от всички 579 бъдещи медици, които положиха клетва днес, ще изберат да останат в България.

Tags: , , , ,

Comments are closed.