На вниманието на МЗ и БЛС: Нова специалност – “Ултрасензорен медиатор”…

Знаем основните специалности в медицината: вътрешни болести, хирургия, педиатрия, АГ, УНГ, офталмология и пр., ; има и по-съвременни. Но най-новата е… “Ултрасензорен медиатор”. Пропагандират ни я по НОВА чрез интервю със възрастен мъж, който самонадеяно твърди, че именно посредством изнамерената от него…”ултрасензорна медиация” (?!?) лекувал рак на белия дроб и панкреаса. Ама напълно; отстранявал и разсейките. Това било въздействащо съчетание на специално подбрани от него билки с екстрасенското излъчване на ръцете му, които набързо прокарва на 4-5 см покрай тялото..Цял лъче- и химио-терапевт в едно; без лекарска диплома, без ЯМР или скенер.

Крайно време е МЗ и БЛС енергично да се заемат със самозванците. Вече ни идват в повече.

Цялата вина се намира в глава VIII от Закона за здравето, даваща легитимност на т. нар. алтернативни методи за лечение. Откога предлагаме тя да бъде премахната, и да се възвърне постановката в стария Закон за народното здраве, съгласно която гражданин без медицинска диплома няма право да лекува.

Иначе ще възникнат кой знае колко “алтернативни” специалности. Шарлатаните почивен ден нямат.

 

П. П. Когато обаче  се замислим защо хората търсят подобни “лечители” и се вгледаме в тяхната дейност, виждаме как се държат достолепно, говорят убедително, без никакво съмнение в способностите си и внушават доверие у тях. За пари изобщо не става и дума. Нито за капчица съмнение в благоприятния изход на болестта. Това трябва да бъде поведението и на лекарите. “Поговори с мен, докторе”, е заглавието на една отколешна книга, написана от опитен руски лекар. Защото който говори с пациента, много по-лесно уточнява диагнозата и определя лечението, а то е далеч по-въздействащо, отколкото ако само му подхвърлим някаква рецепта, често дори и без разяснения как да я изпълни.

А дали в Медицинските университети обучават възпитаниците си на това безценно майсторство – общуването с пациента, вдъхването му на вяра и кураж?

Tags: ,

Comments are closed.